5 неща, които ни пречат при връзките с хора

5 неща, които ни пречат при връзките с хора

Когато сме несигурни в себе си, рушим ценни връзки с околните, които бихме искали да запазим. Бягаме от страх, че ще ни отхвърлят. Липсва ни вътрешният комфорт, нужен за да поддържаме дълготрайните си отношения.

Хубавите връзки се градят върху споделянето и страхотните моменти, преживени заедно. Това смята блогърът Марк от marcandangel.com.

Според него често сами си пречим в отношенията си с другите по следните 5 начина:

1. Опитваме да четем мислите им.  Спрете да го правите. Повечето проблеми в отношенията ни с останалите започват от лошата комуникация. Сериозна пречка възниква когато двама души започнат да предполагат какво си мисли другия и общуването между тях се прекъсне. Процесът на размишляване какво евентуално смята да стори или обмисля другия е изтощаващ. Абсолютната убеденост в бъдещите му действия е наивна. Никога не можем да бъдем сигурни какво ще стори някой, дори да го познаваме, откакто се помним. 

2. Неуморно търсим перфектните хора. Така може да прекарате целия си живот, безутешно издирвайки своята половинка, подходящите приятели, колеги, или хората според очакванията ви. Има и по-лошо от това да не ги откриете. Процесът на търсенето им може да ви накара да полудеете. Все по-разочаровани ще се чувствате при всеки провален опит. Все повече ще се затваряте във въображаемия си свят на съвършенството. Всички сме несъвършени по някакъв начин. Не може да не живеем с този факт. 

3. Съдим настоящите си връзки според други от миналото. Спомнете си за случаите, когато сте направили погрешна преценка за някого само защото ви напомня за друг. За жалост,  мнозина не могат да се освободят от тежкото минало на злоупотреба с тях и нечестно поведение и така натоварват настоящите си отношения, прекарвайки години в нещастие. Не бъдете част от тези хора. Бъдете щастливи. Правете такива и тези, с които сте в момента.

4. Измисляме си несъществуващи проблеми. Това е ясен път към личен саботаж. Твърде често се занимаваме с тревожни предсказания. Самозаблуждаваме се с негативно мислене. Живеем в състояние на халюцинация, в която постоянно си представяме най-лошите сценарии. Пренебрегваме всичко извън чистата, проста истина. Важното е да осъзнаваме, че няма хоризонтално състояние на връзките ни с хората. Има пикове и спадове. С едни и същи личности понякога се чувстваме по-близки, друг път нещастни. Следващият път, когато се почувствате несигурни и усетите, че се стресирате заради проблеми, които не съществуват, спрете и поемете дъх.

5. Фокусираме се върху негативното. Несъвършеното е истинско и красиво. Щастието между двама души нараства със степента, в която те приемат несъвършенството си. Да гледаме на света в черно-бели краски е вредно за самите нас. Оценете колко са страхотни хората в живота ви и до какви прекрасни места ви водят. Осъзнайте колко продуктивни ви правят и доколко ви карат да се чувствате смислено. Забележете силните им качества. Поздравете ги за победите. Окуражете целите и амбициите им. Всеки ден бъдете благодарни за това колко са невероятни тези, които обичате. Това е начинът да бъдем в мир със себе си.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ