Провалът не е фатален, успехът не е завинаги

Провалът не е фатален, успехът не е завинаги

Както се казва, опитът е най-добрият учител в живота. 

Човек обаче може да получи множество важни житейски уроци, без да преминава през всички трудности и изпитания, свързани с тях, като се възползвате от чуждия опит и мъдрост.

Това са 7 важни житейски урока, които може да научите сега, ако не искате да го направите по трудния начин.  

1. Провалът не е фатален, успехът не е окончателен

„Победата не е окончателна, поражението не е смъртоносно – да вървиш напред, ето това е важно. Успехът не е окончателен, неудачите не са фатални, значение има само мъжеството да продължиш напред.“, е казал Уинстън Чърчил.

Успехът идва на приливи и отливи. Ако успеете да се задържите на гребена на вълната, без да паднете, ще имате възможността да научите някои от най-важните уроци на живота.

2. Това, което ви пречи да продължите напред, е мисълта, че нещо ви спира

Ярост, гняв, недоволство, това са неща, които унищожават вашата енергия и спират напредъка ви. Не си губете времето с негативни мисли, които ви карат да се съмнявате в себе си. Освободете се от тези чувства и ще постигнете велики неща.

3. Няма невъзможни неща

Когато нещата не вървят добре, лесно може да се предадем на песимизма, депресията и съмненията, създавайки предпоставка за бъдещ провал. Вярвайте в собствените си способности и във вашия успех.

4. Пътят към успеха и пътят към провала често е един и същ

 

Може да мислите, че вашият житейски път е по-стръмен и осеян с препятствия, докато при останалите всичко върви по мед и масло, но истината е, че животът на всеки човек е изпълнен с тежки и трудни моменти.

Не винаги може да контролираме пътя, по който се движим, но изборите, които правим в този момент, ще определят докъде може да стигнем.

5. Успехът идва, когато подготовката и възможностите се срещнат

Ако чакате някой да направи нещо за вас, чакате напразно. Всичко, което се случва във вашия живот, зависи от нещата, които правите и решенията, които взимате. Възможностите не се появяват от нищото, вие сте тези, които трябва да помогнат за тяхното създаване.

6. Ако не рискувате нищо, рискувате всичко.

Поемането на рискове показва увереност и готовност да се учите, независимо дали преживяването ще бъде позитивно или негативно. Поуките, които ще си извадите от поетия риск, може да ви насочат по нов път, който преди това не сте виждали.

Освен ако не сте изключителни късметлии, успехът няма да падне просто така в скута ви. Няма да постигнете мечтите си, ако винаги играете на сигурно и не излизате от зоната си на комфорт. Успехът трябва да бъде търсен и преследван безмилостно. Най-големият риск е да не поемаш никакви рискове.

7. Не позволявайте на страха от провала да бъде по-силен от удоволствието от успеха

Много лидери, с които съм работила, казват, че най-много се страхуват от възможността да се провалят. Когато чуя това, винаги казвам, че вълнението от евентуалната победа винаги трябва да бъде по-силно от мисълта за възможната загуба.

Ентусиазмът и желанието ви за победа са изключително важни, защото те ви дават нужните фокус и енергия, за да направите това, което трябва, за да успеете.  

Разбира се, има още много житейски уроци, които ще ви се наложи да научите по трудния начин, но това не означава, че не може да се възползвате от знанията и опита на по-мъдрите от вас, когато имате тази възможност.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ