Основателните причини да напуснете работа

Основателните причини да напуснете работа

Основателните причини да напуснете работа

Случва се на всеки да се почувства крайно изморен и отегчен от работата си, от колегите си, дори от бюрото си. На моменти ни се иска да захвърлим всичко и да се отдадем на почивка или дори да напуснем. Но къде е границата между "Трябва ми почивка" и "Капката преля - напускам!"?

Психолозите отбелязват, че продължителното напрежение и изтощителната работа могат да доведат до сериозни заболявания като хипертония, стомашно-чревни нарушения, главоболие, нарушения на съня, депресия. В допълнение, всичко това се случва на фона на умората и лошото настроение, както и общото влошаване на благосъстоянието.

Кога си струва да помислим за напускане?

Работата отнема твърде много време

Не намирате време и постоянно отлагате срещи с близките си. Да излезете на джогинг се оказва недопустим лукс. Нито пък да отидете на кино. Ако усещате че всички ваши любими неща и хора са отишли на заден план, е време да помислите, дали имате нужда от точно това работно място. Човек трябва да има и личен живот.

Работата ви прави нещастни

Времето сякаш е срещу вас, минутите са вечност. Не помните, кога за последно сте били щастливи от започването на нов работен ден. Това място не е за вас.

По-лошо нещп от понеделник, не можете да си представите

Щом осъзнаете, че уикендът е единственото щастливо време за вас - това е симптом, че сте стигнали предела.

Постиженията ви непрекъснато се обезценяват

Ако от вас постоянно се изисква да надскачате себе си, да скъсявате сроковете, да повишавате продуктивността си, това неизменно ще доведе в един момент до амортизация, до прегаряне. Подобно отношение от страна на началниците смазва самочувствието, води до увеличаване на напрежението и стреса. Ако вашите усилия не са оценени, помислете дали си струва да прекарате време в такава компания.

Липса на мотивация

Ако предпочитате да правите всичко друго (да измервате стаята със стъпки, да пушите, пиете кафе, говорите) освен да работите, а социалните мрежи са единственото нещо, което ви държи на бюрото, то мотивацията ви е безвъзвратно загубена. Време е да намерите друго място за професионална изява.

Колегите и шефът са ви неприятни

Заобикалящата среда, включително тази, в което живеем и работим, оказва голямо влияние върху нашия живот. Нивото на стрес при работа с конфликтни хора се увеличава драстично. Заслужава ли си да търпите?

Не са необходими специални умения

Има житейски ситуации, в които се съгласяваме с една досадна и непретенциозна работа. Такива работни места са като блата: те не предлагат перспективи, нито вълнуващи задачи. Ако смятате, че сега работите на подобно място, което не ви позволява да се докажете, може би е време за промяна? 

Нито растеж, нито развитие

Работата не трябва да бъде рутинна. Ние не сме роботи, за да изпълняваме едни и същи досадни задачи като машини. В идеалния случай мястото, което заемаме, трябва да ни носи задоволство и да стимулира развитието. Ако чувства, че на работното място можете да изпълнявате всички поръчки със затворени очи и от вас не се очаква кариерно развитие, не губете повече време. Човек, който иска да се движи напред и да става по-добър, винаги ще намери работа.

Несъгласие с фирмените принципи

Може да настъпи в един момент сблъсък на ценностни системи. Ако етиката на компанията не съответства на моралните ви нагласи, не се опитвайте да се примирите с това, не се опитвайте да се пречупите. По-добре е да похарчите тези сили за намиране на по-подходяща професия.

Не забравяйте, че работата е място, където човек може да се чувства необходим, доволен и ценен. Работата е важна част от нашето общество. Не позволявайте на неподходящо място да ви задушава и да ви кара да се чувствате нещастни. Мечтаната работа е някъде близо!

Източник: ABC Fact

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ