Колонката на Ричард Брансън: Как да мислим извън кутията?
Въпрос: Четох ваша статия в един авторитетен бизнес вестник. Заглавието ми хавана окото: „Нямаш нужда от диплома, Анет?". Често и аз се питам, за какво ми е диплома за висше образование. Но после си припомням, че обществото е приело, че така трябва. Дипломата трябва да ме превърне в по-търсен кандидат за работа. Съпругът ми и няколко мои приятели ме насърчиха да се съсредоточа върху бизнеса си, който регистрирах преди три години, но така и не го започнах, защото бях прекалено заета с университета. Уча в област, която няма нищо общо с бизнеса, който планирам. И често се питам - как да използвам гореспоменатите характер, страст и цел, докато все още трябва да се съобразявам с ограниченията на системата?
Малиса Бъртън-Валънтайн
Отговор: Малиса, радвам се да чуя, че си толкова въодушевена от новия си бизнес и че вече живееш в света на предприемачеството.
Всички сме родени предприемачи. Припомни си как като дете си гледала на всички проблеми със свежи очи и необременено съзнание, опитвайки да разбереш как всичко около теб работи и да създадеш нови неща. Това са основните умения на предприемача.
За съжаление, с времето нашите естествени предприемачески наклонности залиняват, защото образователната система и професионалния ни опит са ни научили да не задаваме въпроси и да създаваме нещата само по няколко специфични начина, които се вписват в общоприетите норми и разбирания. При някои хора обаче предприемаческият дух надделява, въпреки всички пречки.
Както съм писал и преди, дипломата за висше образование никога не е била реална възможност за мен. Напуснах училище, когато бях на 15 години, защото нямах търпение да започна своя бизнес. Когато навърших 40 години обмислях да отида в университет, защото това носи доста предимства, но в крайна сметка реших да продължа да се уча от работата.
В наши дни студентите стават все по-предприемчиви – университетите не са същите, каквито бяха някога. Всъщност, в много от тях вече се насърчава започването на някакво собствено начинание. Все повече институции започват да осъзнават предимствата на предприемачеството, а университетите се превръщат в центрове за предприемаческа активност, където студентите използват това, което са научили по време на лекциите, за да стартират и развият нови проекти.
Въпреки това, както отбелязваш в писмото си, университетското обучение може да те накара да се почувстваш като в кутия, която ограничава твоето мислене. Когато единственото нещо, което искаш да правиш, е да започнеш бизнес, учебните ангажименти може да изглеждат безполезни и ненужни, но аз бих те посъветвал да забавиш темпото и да погледнеш на нещата от друг ъгъл. Запитай се: „Как може да използвам този опит и познания, за да стана по-добър предприемач?“
В един идеален свят, предприемачите биха могли да правят това, което искат и да напредват без никакви ограничения. Именно това е начинът, по който съм имал късмета да работя до момента – никога не съм имал шеф и не вярвам, че някога това ще се промени. Ние обаче не живеем в идеален свят и винаги трябва да бъдем готови да се сблъскваме с всевъзможни предизвикателства, било то от лично, финансово или някакво друго естество. Не губи надежда! На моменти нещата може да бъдат изключително трудни и да те карат да се чувстваш в безизходица, но в края на краищата, всички тези изпитания ще допринесат за бъдещия ти успех.
Също така, не се притеснявай, че специалността, която следваш в университета, не е в същата област като твоя бизнес. Може да научиш много, като разшириш интересите си. Независимо дали става въпрос за по-добро управлението на времето или за придобиване на различна гледна точка, това са неща, който винаги може да използваш.
Не забравяй, че дори да си попаднала в затворена система, винаги може да приложиш предприемаческия начин на мислене във всичко, което правиш. Работата в рамки може да те научи на толкова, ако не и на повече, колкото пълната свобода на действие. Ако някой очаква да изпълниш дадена задача по точно определен начин, запитай се: „Как може да направя малки промени в процеса, за да стане той по-добър и по-ефективен, без да излизам от кутията?“
По време на този начален период може да обърнеш внимание на още три важни фактора:
– Подготовка: Използвай това време, за да планираш предприемаческия си път. Не бързай с развитието на бизнеса, за да не пропуснеш някои обещаващи възможности по пътя.
– Търпение: Не си губи времето, но бъде търпелива. Възползвай се максимално от тази възможност и научи колкото се може повече.
– Напредък: Използвай това време, за да намериш решения на препятствията, които очакваш да срещнеш по пътя си. Фокусирай се върху това, как ще направиш промяна.
Късмет!
Всеки читател на „МениджърНюз“ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: Richard.Branson@nytimes.com. Сътрудниците на световно известния предприемач съветват да посочвате името си, страната, имейл-адреса и сайта където четете колонката.
© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)
СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното изрично писмено съгласие. Текстовете на Ричард Брансън в България се регулират по принципите на авторското право.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.