Колонката на Ричард Брансън: Домът е там, където са възможностите ти

Колонката на Ричард Брансън: Домът е там, където са възможностите ти

Колонката на Ричард Брансън: Домът е там, където са възможностите ти

Въпрос: След четири месеца ще завърша гимназия. Дотогава ще работя върху една от идеите, които имам и ще се опитам да изградя модел за нов бизнес. Бях планирал да се преместя в Остин, Тексас, но след като говорих с успешни предприемачи, започнах да клоня да остана да живея с родителите си и да кандидатствам в местен колеж, за да спестя пари. Какво бихте ме посъветвали? Да остана с родителите си, докато работя върху стартирането на моя бизнес, или да напусна гнездото и да опозная един различен свят?

- Конър Кели

Отговор: Напускането на дома е един от най-вълнуващите и изпълнени с изпитания етапи в живота на всеки млад човек. Изключително трудно е да оставиш хората, които обичаш, но в един момент трябва да си тръгнеш и да се научиш да бъдеш самостоятелен. За предприемач, пълен с идеи, като теб, изборът на подходящо време може да бъде още по-труден и да включва някои компромиси.

Бях много малък, когато отидох в пансион. Въпреки това, винаги съм бил близък с родителите и сестрите ми. Напуснах училище на 16 години, за да започна първия си бизнес, и се нанесох в мазето на моя приятел Джони Джемс, заобиколен от шума и суматохата на лондонския Edgware Road. Беше тъмно, влажно и изключително мръсно, но ние си прекарахме страхотно. Започнахме издаваме списание Student, нашият първи собствен бизнес, наслаждавайки се на новопридобитата ни самостоятелност. Беше незабравимо преживяване.

Независимо от това, майка ми не ни изпискаше от очи. От време на време ни носеше кошници с храна (постоянно бяхме гладни) и ни подсещаше да си вземаме душ поне веднъж седмично. Научих се да се грижа за себе си от ранна възраст, но никога не съм забравял колко много ме подкрепяха моите родители и колко важна бе тази подкрепа за мен.

Сега с майка ми сме по-близки отвсякога, въпреки че живеем в различни страни. Неотдавна тя имаше среща с читатели във Вашингтон и раздаваше автографи на своята книга Mum’s the Word: The High-Flying Adventures of Eve Branson и аз реших я изненадам и отдидох на съитието. Тя не знаеше, че съм в града и когато ме видя в опашката от хора, чакащи за нейния подпис, остана без думи.  

Ако си готов да започнеш бизнес скоро, изборът да останеш да живееш с родителите си може да ти донесе някои предимства. Важно е да търсиш начини да пестиш пари още от самото начало, защото нестабилните финансови потоци са основната причина за преждевременната кочина на много бизнес начинания.  Фактът, че няма да плащаш за жилище, може да ти позволи да наемеш хора, които да са ценни членове на твоя своя екип. Като бонус към всичко това, ще можеш да обсъждаш с родителите си своите бизнес планове, те ще са ти от полза със своя дългогодишен опит и знания. И до днес разчитам на „теста на мама“, при който преди да започна да търся инвеститори, говоря с нея и се уверявам, че тя разбира и харесва моята идея. 

Въпреки казаното дотук, трябва да имаш предвид и предимствата, които идват с напускането на дома. Животът в икономически център като Остин, ще ти позволи да се срещнеш с други предприемачи и креативни хора, които могат да те вдъхновят по начин, за който дори не подозираш. Не е просто съвпадение, че предприемаческите общности на места като Остин, Сан Франциско, Берлин и Лондон привличат като магнит млади хора като теб. Когато на едно място се съберат много енергични и изобретателни умове, великите идеи не закъсняват. Не трябва да забравяме и че нощният живот е доста забавен!

Едно важно нещо, което трябва да запомниш, е че превръщането на всеки човек в предприемач е процес. Истината е, че в предприемачеството първият опит за започване на бизнес в повечето случаи завършва с провал. Същото се отнася и за втория, а понякога и за третия. Едва след като преминеш няколко пъти през процеса на разочарование, анализ на грешките и възобновяване на проекта, използвайки наученото, ще получиш истинската си възможност да реализираш идеите си.

Независимо дали ще напуснеш дома си или не, винаги ще можеш да разчиташ на подкрепата и обичта на родителите си. С Джоан сме изключително горди от нашите деца, Сам и Холи, които днес са напълно самостоятелни, и сме щастливи, че успяхме да запазим връзката ни толкова близка, колкото в годините, когато те живееха с нас.

Всеки читател на „МениджърНюз“ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: Richard.Branson@nytimes.com. Сътрудниците на световно известния предприемач съветват да посочвате името си, страната, имейл-адреса и сайта където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното изрично писмено съгласие. Текстовете на Ричард Брансън в България се регулират по принципите на авторското право.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ