Дали кариерата ви е в застой? Ето как да разберете!

Дали кариерата ви е в застой? Ето как да разберете!

Дали кариерата ви е в застой? Ето как да разберете!

Ако имате чувството, че работният ви ден преминава на автопилот, не сте единствени. Според проучване на Gallup, проведено през 2015 г., само 32% от работниците в САЩ се чувстват ангажирани с работата си. За много хора това разочарование от работното място е свързано с чувството, че кариерата им е в застой.

Тук трябва да отбележим, че чувството за застой не е същото като да не харесвате работата си. Когато наистина не можете да понасяте работното място, вие изпитвате желание да направите някаква промяна, казва Ана Лундбърг, кариерен коуч от Лондон.

„От друга страна, именно хората, които не мразят кариерата си, но не са и ангажирани и заинтересовани от работата си, са онези, които имат чувството, че са обречени да останат завинаги на място, което няма бъдеще“, добавя тя.

От тази гледна точка професионалната стагнация е дори по-лошо от ненавистта към работата, тъй като тя не кара хората да предприемат нужните мерки, за да променят живота си.

Како обаче може да разберете дали кариерата ви наистина е в застой, или просто преминавате през труден период във вашето професионално развитие? Ако отговорите с „не“ на три или повече от тези пет въпроса, то най-вероятно кариерата ви е в процес на застой.

1. Имате ли мотивация да работите?

От време на време на всеки се случва да бъде отегчен от работата си, но това чувство не трябва да се превръща в неразделна част от вашето ежедневие. Ако сте стигнали до подобно ниво, постепенно ще започнете да губите мотивация и желание за работа. Независимо дали забелязвате някакви видими признаци или просто имате чувството, че не работите със същото желание и ентусиазъм, липсата на мотивация бързо става видима. А без мотивация, кариерата ви няма да стигне до никъде.

„Ако представянето ви се е влошило, нямате желание да научите нещо ново и не изпитвате желание да направите нещо повече от това да покривате работния минимум, то най-вероятно страдате от липса на мотивация", казва Мерилин Сантистебан, помощник директор в The Bush School at Texas A&M.

Може би сте изпълнявали едни и същи задачи прекалено дълго време, а може би имате нужда от нови предизвикателства. Важно е да разберете каква е причината за вашето отегчение преди да може да може със сигурност да разберете дали става въпрос за временно забавяне на вашата кариера или за началото на период на застой.

2. Преди колко години сте получили последното си повишение?

Ако са минали повече от 4 години от последният път, в който сте получили повишение, най-вероятно трябва да се откажете от мисълта, че някой ден ще получите ново такова, казва Уитни Джонсън, кариерен коуч в Harvard’s Executive Education program.

Разбира се, няма как да не бъдете изнервени, когато сте подминавани за повишение, което смятате, че заслужавате, но именно по тази причина трябва да опитате да запазите спокойствие се разровите по-дълбоко, за да разберете каква е причината да не получавате желаното назначение или увеличение на заплатата. Може би шефът ви не е наясно с факта, че се интересувате от промяна във вашите задължения, или пък вие трябва да усвоите няколко нови умения, преди да се изкачите до следващото ниво на професионалната стълбица.

Най-добрият начин да спечелите желаното повишение е като проведете искрен и открит разговор с вашият шеф и попитате какво точно е необходимо, за да продължите кариерното си израстване. Може би сте стигнали тавана на възможностите за развитие в компанията или пък просто в момента няма открити позиции, които да можете да заемете. Каквато и да е причината, получаването на яснота по въпроса може да изиграе ролята на тласъка, от който се нуждаете, за да продължите напред и да потърсите други възможности.

3. Срещате ли нови хора на работното място?

Ако компанията ви не назначава нови хора и работните ви срещи протичат по един и същи начин всеки път, то тогава най-вероятно вие не сте единствените, които са в процес на професионален застой. Организациите също стават жертви на стагнация.

Проверете дали вашата организация показва признаци за застой като: запазване на едно ниво на продажби, липса на иновации и фокус върху съществуващи продукти и услуги, изобилие от служители и мениджъри, които са в компанията десетилетия, статичен или свиващ се пазарен дял.

4. Има ли промени в представянето ви на работа?

Ако според докладите за вашето представяне вие „отговаряте на очакванията и покривате изискванията“, то определено не развивате кариерата си.  

„Може би нещата не са ужасни, а достатъчно добри, за да не изгубите работата си. Представянето ви е просто ОК. Това ли е начина по който искате да изживеете живота си? Да бъдете посредствен и да избутвате работния ден, без да изпитвате каквото и да е било вълнение или чувство за удовлетворение от работата?“, пита Лундбърг.

Когато всичко, което правите на работа, е на средно ниво, то значи е дошло време да внесете някои промени в ежедневието си. Макар че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, нямате друг избор, освен ще да положите доста допълнителни усилия, ако искате да се измъкнете от оковите на стагнацията.

5. Сигурни ли сте, че искате да продължите да работите на това място?

Ако прекарате дните си, мислейки за нещо, което няма нищо общо с вашата работа, било то за мечти от детството или за смяна на работното място и професията, то това е знак, че настоящото състояние на вашата кариера не отговаря на нуждите ви.

„Ако се фокусирате върху ценностите и специфичните интереси, които стоят в основата на тези мечти и планове, може да намерите това, което ви липсва във вашата кариера. Може би имате нужда от способността да вземате собствени решения и да се чувствате по-свободни и независими, може би искате да научите нещо ново или пък става въпрос за спечелване на повече пари срещу по-малко работа. Важно е да намерите нещо, което да ви мотивира.“, казва Лундбърг.

 Ако успеете да отговорите на тези въпроси, може да възпламените отново онази искра, която сте имали в началото на вашата кариера. От друга страна, ако имате някаква нереализирана мечта, към която се стремите от години, може би сега е правилния момент да напуснете работа и да превърнете идеите си в реалност. Изборът е във вашите ръце.

По материал от Monster.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ