Управлявай това!

Управлявай това!

Управлявай това!

Някое от тези преживявания звучи ли ви познато? Стигате до края на страницата и разбирате, че нямате представа какво сте прочели. Влизате в стая, но вече сте забравили защо изобщо сте отишли ​​там. Вдигайки поглед от телефона си, разбирате, че сте скролвали твърде дълго. Какво стана? Вашата концентрация изчезва. И намалява толкова много, че според изследванията липсват 50% от живота ни. Когато такива пропуски се появят по време на работния ден, те не само могат да ни дразнят, но могат да бъдат последица за нашия успех и производителност. 

Но как можете да управлявате вниманието си, докато работите от дома или в офиса? В новата си книга Peak Mind водещият невролог Амиши Джа експертно се занимава с това. Джа обяснява, че фокусът ни се насочва към нова, значима информация. Това е предупреждавало нашите предци за заплахи в тяхната среда. Но когато сме на работа и тази древна мозъчна реакция се задейства от бръмченето на нашия телефон, трябва да изразходваме умствена енергия, за да насочим фокуса си обратно към основните ни отговорности. Това може да бъде разговор или среща, на която трябва да обърнете внимание, докладът, който трябва да завършите, или новата идея, която искате да обмислите. Според нея, насочването на вниманието обратно към работата ни отново и отново е изтощително. За щастие, посочва Джа, има научно подкрепени начини, по които можем да си помогнем. 

Спрете мултитаскинга

Мултитаскингът е мит. Това, което всъщност правим, е превключване на задачи. Забележете, че терминът фокус е единствено число. Джа съветва: „Мислете за фокуса си като фенерче. Вие го насочвате към една задача, а след това изключвате и го премествате към другата задача, напред-назад. Не осветявате две фенерчета върху две задачи едновременно! Когато целият ви фокус е необходим, изключете известията. 

Ако наистина трябва да изпълнявате повече от една задача, изискваща вниманието ви едновременно, не забравяйте, че ще има изоставане в представянето ви. Мислете за това като цената за повторното влизане от една задача в друга. Не увеличавайте това изоставане, като допълнително се укорявате, че не можете да правите две неща наведнъж. Просто се върнете назад и започнете отново.

Практикувайте мозъчни паузи през целия ден

Единственият начин да намерите фокуса си, когато сте изгубени в социалните медии или потънали в мисли, е да го потърсите. Джа предлага да правите тази кратка практика (STOP) няколко пъти на ден като начин да проверите вниманието си: S = спрете това, което правите; T = поемете дъх; О = наблюдавайте какво се случва във вас и около вас; и P = продължете.

"Тази мозъчна почивка ви позволява да се върнете към настоящето с фенерчето на фокуса си точно тук с вас, така че можете да го насочите там, където имате нужда", пише Амиши Джа.

Упражнете вниманието си с кратка рутина за внимание 

Можем да обучим ума си да обръща внимание по различен начин. А използването на обучение за внимателност за това има ефект за повишаване на настроението и ефективността. Но преди да започнете тази кратка 12-минутна ежедневна практика на внимателност, не забравяйте, че целта не е да имате непоклатим фокус, защото това не е възможно. Започнете, като седнете удобно с изправена, но същевременно удобна поза. Чувствайте се свободни да се отпуснете или затворите очи и следвайте тези четири стъпки:

1. Фокус: Изберете усещания за дишане, които са най-изявени за вас. Мислете за дишането като за „цел“ за вашето внимание. Усещанията могат да бъдат движение, като движение на гърдите ви, или прохлада върху кожата ви, когато правите вдишвания и издишвания през носа ви. Сега задръжте фокуса си върху тези усещания, свързани с дишането. 

2. Забележка: Забележете кога умът ви се е отклонил от дишането. Вашият фокус може да се е преместил върху мисли, усещания или спомени.

3. Пренасочване: Когато това се случи, просто пренасочете вниманието си обратно към дишането.

4. Повторете: Започнете отново. 

Тази практика е много адаптивна. Изберете друга "цел" за вашето внимание, ако желаете. Ако вървите някъде, фокусирайте се върху усещанията от ходенето. Не мислите за ходенето. Фокусирайте се върху усещанията от това как краката ви да докосват земята, как се движите и отново докосвате земята. В крайна сметка тази практика може да се използва и докато работите. Имейлът, срещата, докладът - всичко това може да се редува като цел за вашето внимание. 

Не се тревожете за хилядите мисли, които могат да ви хрумнат. Умът ви не е проектиран да бъде свободен от мисли. Както разкрива изследването на Джа в областта на науката за вниманието, прилагането на внимателност в нашия работен живот има силата да е от полза за нашето представяне, лидерство и благополучие. Джа предлага научно обоснована алтернатива на избягването и разсейването: присъствие. 

Източник: Марсел Швантес, основател и директор човешки ресурси на Lidership from the core, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ