„Правилната кариера“ според личностните характеристики

„Правилната кариера“ според личностните характеристики

„Правилната кариера“ според личностните характеристики

Милиони студенти се дипломират в световен мащаб всяка година, но колко от тях избират „правилната кариера“?

Според изследвания, публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, интегрирането на скритите личностни измерения в различните професии би могло да бъде ключът за намирането на идеалното занимание.

Резултатите помагат не само за идентифициране на уменията и опита за конкретната индустрия, но и за запознаване с личностните черти и ценности, които характеризират работните места и как те се подравняват със собствените ви такива.

Водещият изследовател доц. Пеги Керн от Центъра за позитивна психология на Университета в Мелбърн отбелязва, че „отдавна се вярва, че различните личности пасват по различен начин на определени работни места, независимо от конкретната квалификация. Например, ролите в продажбите може да са по-подходящи за екстроверти, докато ролята на библиотекаря може да е по-подходяща интровертна личност. Но изследванията са с мащабен характер. Никога досега не е имало толкова мащабни доказателства за отличителните личностни профили, които се срещат в различни професии“.

Изследователският екип е разгледал над 128 000 потребители в Twitter, представляващи над 3500 професии, за да установи, че в различните отрасли доминират различни типове личности. Например софтуерните програмисти и учени са склонни да бъдат по-отворени да експериментират, докато елитните тенисисти са склонни да бъдат по-добросъвестни и приветливи.

Забележително е, че много подобни работни места биват групирани заедно въз основа единствено на личностните характеристики на работещите в тези роли.

Изследването използва различни съвременни подходи за изкуствен интелект, машинно обучение и анализи на данни, за да се създаде управляван от данни компас - система от препоръки, която намира кариерата в най-добро съответствие с нашата личност.

Съавторът на изследването д-р Мариан-Андрей Ризуи от Техническия университет в Сидни заяви, че са успели да „препоръчат успешно професия, приведена в съответствие с личностните черти с над 70 процента точност“.

„Дори когато системата греши, тя не е твърде далеч, насочвайки се към професии с много сходни умения“, каза той. „Например, системата може да предположи, че един поет става за писател на измислени истории повече, отколкото за инженер“.

С работата, която заема по-голямата част от будните ни часове, професор Керн каза, че много хора искат професия, която „се приравнява с това кои са те като индивид“.

„Ние оставяме след себе си цифрови отпечатъци онлайн, докато използваме различни платформи“, каза проф. Керн. „Това създава възможност за модерен подход за съпоставяне на личността и професията на човек с отлична степен на точност.“

Съавторът, професор Пол Х Маккарти от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни обясни, че намирането на перфектната работа е като намирането на перфектната половинка.

„Чрез по-доброто разбиране на личностните измерения спрямо различните работни места можем да намерим по-съвършени съвпадения, както е и с половинките“, казва той.

„Създадохме първата, подробна и основана на доказателства многоизмерна вселена от личностни характеристики спрямо кариерата - подобно на картографите от 19 век и винаги можем да подобрим и развием това с течение на времето“ казва в заключение д-р Ризуи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Неизвестно за известните: Фил Найт основал империята Nike с $500 заем от баща си
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Независима ли държава е България?
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
Установиха как ниските температури повишават апетита на бозайниците