Просто е да си щастлив: 5-тe принципа на „доволното мислене”

Просто е да си щастлив: 5-тe принципа на „доволното мислене”

Просто е да си щастлив: 5-тe принципа на „доволното мислене”

Да бъдеш доволен е измерението, в което си благодарен за вече преживяното и се стремиш да продължаваш по същия начин напред. Не е ли това истинското щастие? Не е трудно да се научи доволното мислене. Достатъчно е да се знаят неговите основни принципи.

Принцип на намеренията

Много важно е човек да има искрено намерение да пренастрои съзнанието си. Скептиците, посещаващи психоаналитик с предварителната нагласа: „Много добре знам какъв съм, да те видим как ще ме промениш!” по-скоро никога няма да успеят да превключат на позитивна вълна. Иска ти се да си нещастен, харесва ти да ровиш в страданията си? Моля, всеки сам е гробокопач на щасието си! Някои ще възразят, че такъв подход е нехуманен. Но човек не бива да бъде „ощастливяван” насила.

Принцип на смяната на фокуса

Състои се в това да се научим да забелязваме всеки забавен, позитивен, приятен миг от деня ни и да фокусираме вниманието си върху него поне за секунда. И мислено да си казваме: „Днес наистина е един хубав ден!”. А в края на деня, преди сън, да си припомним като на филмова лента най-приятните моменти, да ги запечатаме в ума си и още веднъж да им се порадваме.

Принцип на формулирането на желания

С нас се случва това, което искаме – волно или неволно. Научете се правилно да формулирате това, към което се стремите. Детайлизирайте мечтите си. Ако обмисляте покупка на ново жилище, представяйте си и най-малките детайли – цветовете, в които искате да бъдат боядисани спалнята, хола, кухнята, дребните, но важни елементи, които ще придадат отличителен стил на целия вътрешен дизайн. Помнете: вашите мечти започват да се сбъдват, когато започнете правилно да искате.

Принцип на моделирането

За постигането на всяка цел важно е предварително да моделирате усещането, което искате да изживеете на финала. Да кажем, иска ви се да получите голяма сума пари, но дори идея си нямате откъде ще се сдобиете с това богатство. Не трябва да мислите по какъв начин парите ще дойдат при вас. По-добре е да си спомните какво сте почувствали когато сте държали в ръце много пари (при покупка или продажба на апартамент например), и да се фокусирате върху тази емоция.

Принцип на избора

В живота непрекъснато правим избори. И не толкова в начина, по който постъпваме, колкото в отношението си към вече случилото се. Ако си представим живота като последователна верига от малки действия и събития, най-важно е да помним, че от нашите избори зависи цялото ни бъдеще.

Източник: Little Things

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ