Не забравяйте да се похвалите!

Не забравяйте да се похвалите!

Самохвалството е част от вашата работа. Да намериш правилните думи, да се чувстваш добре и да излъчваш увереност - това е огромна част от работата ти. Отнема много практика, защото е противоположно на това, в което вярваме, че да се хвалим не е редно, но е изключително важно за нас и за нашето общество. Това разказва за Business Insider Мередит Фиман - предприемач, писател и оратор и основател и изпълнителен директор на FinePoint, компания за лидерство и професионално развитие с акцент върху видимостта и гласа. 

Девет от десет клиента, които идват при мен, ми казват: "Предпочитам просто да наведа главата си и да свърша работата, отколкото да отделя време и енергия, за да се похваля с това", разказва Фиман. 

"Нашата икономика и медии придават непропорционална стойност на обема. Особено в Америка ние награждаваме шумно. Имаме ужасна обратна връзка между обема и достойнствата. И познайте какво - това води до несправедливи резултати", добавя тя. 

Самохвалството ви дава силата да контролирате собствената си история. Разбира се, не можете да контролирате аудиторията, редакторите и критиците, но е много по-лесно да създадете разговора, отколкото да го промените. Самохвалството ви помага да установите свой собствен разговор, около себе си, работата си и целите си. 

Ако сте си свършили работата добре, но не знаете как да говорите за нея, вие ставате част от квалифицираните като "тихи" служители. Те са опитни професионалисти, които искат повече, отколкото получават, но или се страхуват да говорят за себе си, или не знаят как, или и двете. Да си част от "тихите" в екипа не е слабост, а сила, смята Мередит Фиман, защото точно от такива хора е съставен гръбнакът на нашето общество и работна сила.

"Виждала съм клиенти, приятели и познати да пропускат големи проекти, защото не искат да се покажат на сцената. Те омаловажават постиженията си, забравяйки, че вече са постигнали цели, за които си заслужава да се похвалят. Добрата новина е, че има две лесни стъпки, които могат да ви помогнат да преодолеете скромността и притеснението", съветва Мередит Фиман. Според нея трябва да помислете какви са трите прилагателни „суперсили“, с които можете да се идентифицирате, когато има какво да кажете за себе си. Освен това е важно да имате няколко варианта на автобиография, но какво трябва да включите в тях?

Направете си силно CV! - Вашата биография е решаващ начин да се представите, въпреки че почти всеки го пренебрегва. Вашата биография може да ви помогне при намирането на работа, както и да ви спечели голямо уважение сред колегите. Ако един HR не може да разбере кой сте за 30 секунди (защото имате шест различни биографии на шест различни места), сте загубили шанса си да се спрат на вас. Всеки има нужда от дълго, кратко и двуредово CV. Всички те трябва да съвпадат, за да може някой веднага да разбере кой сте. 

Дълго CV - Вашата биография може да съществува под вашия профил в LinkedIn, в раздела „За мен“ на вашия уебсайт или навсякъде, където имате свободата да се опишете. 

Кратко CV - Кратката автобиография трябва да включва само най-добрите ви длъжности и постижения. Тя работи като презентация, описвайки ви какво сте свършили по даден работен проект.

Двуредово CV - Всички ваши биоси трябва да съвпадат по всяко време, не забравяйте това! Те, както и цялото ви самохвалство, трябва да се допълват взаимно, за да бъдат силна част от изграждането на пъзела от вашата многостранна личност. 

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ