11 необичайни неща, за които си струва да сме благодарни

11 необичайни неща, за които си струва да сме благодарни

11 необичайни неща, за които си струва да сме благодарни

Наближава празничният сезон, а това означава, че ще се съберем с нашето семейство и приятели, ще седнем на препълнени с храна маси и ще разменим коледни и новогодишни подаръци.

Освен това, тази част от годината е и моментът, когато трябва да благодарим и да оценим добрите неща, които са ни се случили през последните 12 месеца.

Това са няколко необичайни неща, които на пръв поглед не изглеждат като благословия, на за които трябва да бъдете благодарни. 

1. Напрежението

Както казва шофьорът от Наскар Джоуи Логано: „Истинско удоволствие е да имаш възможността да почувстваш напрежение. Това е привилегия, която много хора не получават. Няма по-добро чувство от това да спечелиш, след като си бил опрян до стената.“ Човек изпитва напрежение, когато е имал възможността да направи нещо смислено, нещо, което е много важно и значимо за него. Възползвайте се от тези ситуации. Всъщност, трябва да се притеснявате, ако никога не чувствате натиск, защото това означава, че пропускате множество шансове да живеете истински.   

2. Провалите

За повечето от нас, провалът не е краят на света. Той е просто краят на една идея, възможност или мечта. Когато се проваляме, може да преминем към нещо друго, малко по-мъдри и по-подготвени от преди. За други обаче провалът е равносилен на ограничения и липси или още по-лошо, на лишения за техните деца.

Провалът е неприятен, но ако никога не поемате рискове и не се възползвате от шанса да насочите уменията и опита си в правилата посока, за да реализирате вашата визия и мечти, е нещо, което може да ви струва скъпо.

Бъдете благодарни, че имате възможността да се проваляте, при условия, които поне частично, самите вие определяте. Много хора нямат този късмет.

3. Критиката

Хората критикуват само когато ги е грижа. Докато те се интересуват от вас или от вашия бизнес, имате шанса да направите нещо по-добро, нещо различно, което да промени негативните нагласи. Апатията е това, от което наистина трябва да се страхувате.

4. Решенията

Може да имате толкова много опции и възможности за избор, както в бизнеса, така и в личния ви живот, че да се чувствате претоварени и стресирани.

Представете си обратната ситуацията. Как бихте се чувствали, ако имате само няколко опции, или изобщо нямате избор? Ако пътят ви е предначертан от някои друг и всяко отклонение от него е посрещнато с наказание? Бъдете благодарен, че можете да избирате.

5. Тъгата

Когато сте тъжни, това означава, че ви е грижа, а грижата е в основата на всяка промяна към по-добро. Липсата на интерес и ангажираност е много по-лоша, защото тя ограничава развитието и растежа.

6. Уважението

Помислете за хората, на които се възхищавате. За тези, които са спечелили вашето доверието и почит. Бъдете благодарни, че тези хора са част от вашия живот. Не пазете тази благодарност само за себе си. Споделете с тях как се чувствате. Това ще ги накара да бъдат благодарни, че хора като вас са част от техния живот.

7. Борбата

Тук не става въпрос за непредвидени пречки и препятствия. Говорим за борбата, която самите вие сте избрали да водите. Решението да работите здраво, да преодолеете психическа или физическа бариера, която ви е ограничавала и да направите жертви за хората, които разчитат на вас.

По този начин, не само че  разширявате границите на вашите възможности, но и понякога навлизате в състояние на пълен покой, който може да бъде постигнат само когато разберете какво е наистина важно за вас и забравите за всички незначителни неща, които често носят най-много тревоги и стрес.  Борбата ви помага да научите кой сте в действителност и кой искате да бъдете в бъдеще.

8. Чакането

Да бъдеш търпелив не е особено забавно, но понякога, дългото чакане може да бъде от полза. Редица изследвания сочат, че когато става дума за почивка, най-големия приток на щастие идва от процеса на планиране на ваканцията. Очакването на този момент повишава нивата на щастие и задоволство средно за цели осем седмици.

След почивката обаче тези нива спадат до базовите си стойности в рамките на дни. Не след дълго, хората, които са били на ваканция не са по щастливи от онези, които не са.

Бъдете благодарни за чакането, особено за нещо, което наистина желаете. Самото чувство на очакване си струва да бъде изпитано. Освен това, да чакаш за нещо, което искаш, а не, от което се нуждаеш, е само по себе си привилегия, която не всеки може да си позволи.

9. Разкаянието

Помислете за нещо, което ви се иска да сте направили по-добре или по-различен начин. Или пък, помислете за нещо, което ви се иска да бяхте направили, но по някаква причина не сте.  

Чувството със сигурност е неприятно и болезнено, но то може да бъде и страхотен мотиватор.

Обадете се на приятел, с който сте изгубили връзка. Заздравете наранени отношения с член на семейството. Бъдете откровен и кажете, че съжалявате. Направете нещо, което преди не сте успели.  Ще бъдете благодарни, че сте имали шанса да поправите грешките от миналото.

10. Семейството

Огледайте се около масата. Чичо Боб е непоносим. Леля Етел си вре носа навсякъде. Вашата сестра ви мрази, а баща ви се държи с вас като с дете.

Всичко това е ужасно, но още по-ужасно ще ви липсва, когато тях ги няма. Усмихнете се и потърсете доброто във всеки един от тях. Бъдете щастливи, че ги имате.

Много хора биха искали  да имат ужасно семейство, като вашето.

11. Настоящият момент

След като имате време да прочетете този материал, значи имате време и да: развиете своите умения, да обмислите нови идеи, да станете по-добър човек и да изградите по-добри отношения с вашето семейство и приятели.

Времето е най-важният ресурс, с който разполагаме и, за който трябва да бъдем най-благодарни. Времето прави всичко останало възможно. Не го пропилявайте. 

Джеф Хейдън, автор на „TransForm: Dramatically Improve Your Career, Business, Relationships, and Life ... One Simple Step at a Time“, за inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ