5 Отличителни черти на хората с висока емоционална интелигентност

5 Отличителни черти на хората с висока емоционална интелигентност

5 Отличителни черти на хората с висока емоционална интелигентност

Неотдавна осъзнах може би най-простото, но същевременно с това най-значимата истина в професионалната ми кариера:  всички сме привлечени от приятни и харизматични хора. Това е част от човешката природа. Ние искаме да правим бизнес с хора, които харесваме.

Въпреки това, ако се огледате около себе си, ще видите, че много хора нямат за приоритет това да бъдат добри и любезни с останалите.  Те пренебрегват развитието на емоционална интелигентност, необходима за изграждането на позитивни взаимоотношения и откриването на нови възможности за успех.

Без значение дали контактуваме с клиенти, доставчици, партньори или служители, всички ние може да направим големи крачки в личностното си развитие и кариера, като повишим нашата емоционална интелигентност(EQ).

Това са пет отличителни черти, характерни за хората с висока емоционална интелигентност.

1. Привличат повече възможности

Забелязах, че съществува пряка връзка между развитието на моята емоционална интелигентност, и броя на възможностите, които се откриват пред мен. Когато изграждате по-добри взаимоотношения с останалите и създавате впечатлението за позитивен и приятелски настроен човек,  хората са по-склонни да споделят с вас информация, да ви представят пред своите колеги и приятели и да ви предлагат нови възможности.

2. Получават кредит на доверие

Ако се държите добре с хората, ще може да се възползвате от техния кредит на доверие. Аз лично съм ставал свидетел на това в професионалния си живот.

Веднъж когато преговаряхме с една доста голяма компания, направих искрена греша, която честно казано можеше да бъде изтълкувана като умишлена. Колегата, с който преговаряхме веднага ми каза: „Андрю, знам, че си добър човек. Знам, че не си искал да навредиш на сделката. Всичко е ок.“

Доверието, което бях спечелил, въз основа на приятелските ми взаимоотношения с този човек, ми позволи да получа втори шанс и да продължа напред без никакви спънки.  

3. Те са ефективни лидери

Ако развиете социалните си умения, взимайки пример от харесваните лидери, вие ще имате възможността да спечелите повече уважение, да се справите с най-трудните предизвикателства и  да се научите да комуникирате по-убедително.

4. Притежават дългосрочно виждане

Хората със силно развита емоционална интелигентност разбират, че предприемачеството е пътешествие, а успехът е процес. Те имат способността да се справят с възходите и паденията, които са част от живота на всеки предприемач. Емоционално стабилните предприемачи са в състояние да се фокусират върху дългосрочния план и да останат в настоящето, докато хората с нисък EQ често се поддават на своите първични емоции.

5. Разбират хората и ситуациите по-добре

Хората с високо EQ подхранват естественото си любопитство като задават въпроси и слушат внимателно отговорите, за да опознаят по-добре хората и ситуациите, пред които са се изправили. Развивайки личностните си умения ние може да се научим как да преговаряме за по-добри резултати, да изградим по-силни екипи и да неутрализираме всички токсични взаимоотношения, преди да са нанесли сериозни щети.  

Многото теоретици вярват в идеята, че EQ е е по-важна от IQ, особено когато става въпрос за постигането на нашите цели. Колкото време отделяте на вашия ум и познания, толкова трябва да дадете и на емоционалната си интелигентност. Комбинацията от двете ще ви помогне да се насладите на съвсем ново ниво на успех.

Андрю Томас, основател на Skybell, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ