6 грешки, които могат да саботират вашата кариера

6 грешки, които могат да саботират вашата кариера

6 грешки, които могат да саботират вашата кариера

Ако има едно общо нещо, което всички хора имат помежду си, то това е нашата склонност да правим грешки. Някои грешки произтичат от липсата ни на опит, други от незнание, а трети са такива, които повтаряме отново и отново, докато не открием по-добро решени на нашите проблеми.

Грешките са неразделна част от живота, растежа и лидерството. Докато някои от тях могат да ни помогнат да станем по-добри и да ни подготвят за утрешния ден, то други могат да саботират нашата кариера и професионално развитие. Ето и няколко, от които трябва да се пазите:

1. Мислите, че знаете и правите всичко необходимо, за сте успешни

Не може да имате успешна кариера, ако нямате необходимите познания и умения във вашата област на реализация. Ако обаче започнете да мислите, че вече знаете всичко за професията и че имате необходимите умения, за да се справите сами с всяко предизвикателство, вие се поставяте в позиция, в която провалът е неизбежен.

Не саботирайте собствения си успех като започнете да микромениджирате всеки аспект от работата на вашия екип. Не забравяйте, че най-успешните хора са тези, които дават на служителите си нужното пространство и свобода, за да се справят със своите задачи по възможно най-добрия начин.

2. Мислите, че лидерските ви умения ще се развият по естествен път с течение на времето

Може да сте изключително компетентни в това, което правите, но ако нямате ментор или коуч, който да ви напътства и съветва, не мислете, че ще се задържите на лидерска позиция само с уменията, с които сте я завоювали. Ако заемате управленски пост и искате да го задържите, трябва постоянно да развивате уменията си и да учите нови неща.

Непрекъснато срещам хора, назначени на престижна позиция, които мислят, че нямат нужда от допълнително обучение и наставления. Лидерските умения обаче изискват постоянно усъвършенстване и практика. Това може да означава да отделите няколко часа на ден за придобиване на нови знания и/или за обучения и работа с коуч, който да ви помогне да разберете вашите силни и слаби страни и да станете по-уверени.

3. Ставате жертва на „синдрома на лъскавите предмети“

Така нареченият „синдром на лъскавите предмети“ представлява форма на разсейване, която засяга най-вече младите предприемачи, които са силно мотивирани и заинтересовани от новите технологии и последните тенденции. Хората, които не се страхуват да започнат проект от нулата и да създадат нещо уникално и невиждано.

Когато обаче непрекъснато преследвате следващата голяма идея и веднага губите интерес, след като тя бъде реализирана, вие рискувате да провалите кариерата си. След като достигнете определено ниво, успехът спира да зависи от откриването на нови възможности и започва да зависи от намирането на правилните възможности. Колкото повече време прекарвате в търсенето на нещо ново, толкова по-малко време ви остава, за да се усъвършенствате.

4. Оставяте личния си живот на заден план, докато преследвате успеха

Идеята, че дългите часове, прекарани на работното място, увеличават шансовете ви да бъдете успешни са голяма грешка. Виждала съм талантливи хора, работещи по цял ден и цяла нощ, които изостават от тези, които идват рано и си тръгват рано, за да прекарат повече време със семейството си и да запазят добър баланс между личния и професионалния живот.

Изследванията показват, че хората са по-ефективни, когато отделят време за почивки, упражнения, медитация и изобщо за всички неща, които подхранват тяхното тяло и дух. Не пренебрегвайте вашето семейство, приятели и здраве за сметка на работата, защото накрая ще изгубите и двете.  

5. Интересувате се от статуса и репутацията, които идват с ръководната позиция, а не от самата работа

Ако сте по-загрижени за вашия статус в професионалните среди, отколкото за вашето представяне и способности, то най-вероятно сте на път да саботирате собствения си успех. Понякога човек трябва да направи крачка назад, за да може да направи две напред. Фокусирайте се върху изграждането и поддържането на уменията, които ще ви помогнат да направите следващата крачка към върха.

6. Изгаряте мостове

Това е най-голямата грешка, която човек може да направи в своята кариера. Когато сте готови да напуснете вашата работа, лесно може да се подадете на емоциите и да споделите с останалите всичко, което не сте харесвали в работата си. Това краткосрочно удоволствие обаче може да ви струва вашата репутация. Светът е малък, особено когато говорим за една индустрия, в която има голям шанс да се срещнете отново със същите хора.

Всички правим грешки, но не всички грешки са еднакво вредни. Научете се да се възползвате от тези, от които можете да научите нещо, и да избягвате онези, които могат да съсипят вашата кариера.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ