6 причини да мразите работата си

6 причини да мразите работата си

В епохата на интернет ние имаме достъп до всевъзможни ресурси за подобряване на баланса между професионалния и личния живот, но въпреки това все повече хора мразят работата си. Защо ли? По мое мнение, основната причината за това се крие в един прост проблем: Повечето хора се озовават на грешната работа.

Когато нещата просто не се получават, най-вероятно проблемът не е в това, че не сте достатъчно умни или способни. Много често проблемът идва от факта, че работата ви просто не е подходяща за вас.

Това са 6 знака, че време да потърсите друга работа.

1. Имате чувството, че колкото и да работите, никога не може да наваксате.

Ако имате нужда от повече време от колегите си, за да се справите със същата задача, най-вероятно не сте на правилната позиция. Това не означава,  че не сте толкова добри, колкото останалите и че нямате качества (въпреки, че често може да се чувствате така, сякаш точно това е причината). Тази ситуация показва, че вашият набор от умения не съответства на този, нужен за конкретната позиция.

2. Искат от вас да направите промени, с които бихте изневерили на вашата идентичност.

Ако често ви казват, че трябва да се промените, за да се впишете по-добре в ролята си, това е ясен знак, че не сте подходящият човек за тази работа. Не си губите времето с опити да отговорите на чуждите очаквания за това, какъв трябва да бъдете. Вместо това, намерете роля, било то в същата или в друга компания, с която ще се справите по-добре и намерете друг човек, който е по-подходящ за предходната ви позиция.

3. Не можете да отговорите на очакванията, колкото и да се стараете.

Тази точка е свързана с по-горната. Ако давате всичко от себе си, за да изпълните възложените ви задачи, но въпреки това не успявате, това означава, че просто не сте правилният човек за тази работа.

4. Рядко изпитвате удовлетворение и вълнение от работата, която вършите.

Никой не обича всяка минута от всеки ден, прекарана на работното си място, но от голямо значение е да сте щастливи и доволни от работата си, поне от време на време. Ако не можете да си спомните кога за последно сте изпитали истинско вълнение от работата, която вършите, вероятно  сте много близо до прегаряне. Анализирайте емоционалното си състояние и преценете дали наистина сте нещастни на работа. Ако отговорът е „да“, значи е време да потърсите друга.

5. Не се гордеете с вашите постижения и влиянието, което работата ви оказва върху другите хора или върху света.

Ако не виждате връзката между вашата лична заслуга и постиженията на компанията, най-вероятно разбирате на определено подсъзнателно ниво, че не правите това, което искате най-много. В този случай, трябва да отделите известно време, за да разберете какво точно е вашето призвание в живота. 

6. Единствената ви цел в работата е да докажете стойността си на хората около вас.

Ако мотивацията ви не идва отвътре, има доста въпроси, на които трябва да си отговорите.

Наистина ли просто опитвате да впечатлите хората от вашето обкръжение? Няма ли друга причина, за да вършите тази работа?

Разбира се, външната мотивация може да e достатъчна, за да добавите няколко титли и постижения в автобиографията си, но резултатите ви в дългосрочен план най-вероятно ще пострадат. Вместо да опитвате да се впишете в ролята, която другите са ви отредили, фокусирайте вниманието си върху това, което работи за вас и върху личните си нужди и цели.

Работата, която е подходяща за вас, трябва да бъде предизвикателна, но не до такава степен, че непрекъснато да се борите със зъби и нокти за всеки малък успех. Когато е очевидно, че нещата не вървят по начина, по който сте очаквали, трябва да започнете да търсите алтернативи.

Бъдете благодарни за научените уроци, направете нужните промени и се борете за работата, която обичате. Това е истинският път към големия успех.  

По материал от Inc.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ