7 начина, с които другите спъват вашето развитие

7 начина, с които другите спъват вашето развитие

7 начина, с които другите спъват вашето развитие

Опитайте да си спомните всички, които сте срещали през целия си професионален живот.

Най-вероятно сте имали контакт с широк диапазон от хора: от тези, които напълно безкористно са ви помогнали да постигнете целите си и да развиете кариерата си, до тези, които са били до вас само когато това е било от тяхна полза. На работното място обикновено срещаме и трети тип хора - тези, които активно се стараят да възпрепятстват нашия напредък.  

Ако сред колегите ви има представители на последната група, трябва да знаете как да отговорите на действията им по начин, който да ви позволява да извлечете най-доброто от ситуацията, както за самите вас, така и за останалите.

Това са седем от най-опасни похвати, които тези хора използват, за да попречат на вашия успех.  

1. Карат ви да се съмнявате в себе си.

Не позволявайте чуждите съмнения да се превръщат във ваши собствени. Ако се съмнявате в себе си заради нещо, което някой друг е казал, не забравяйте докъде сте стигнали и как сте го направили. Колкото повече вярвате в способностите си, толкова повече това ще си проличи в действията ви.  Ако сте уверени в себе си, хората няма да имат друг избор, освен да повярват във вас

2. Непрекъснато ви напомнят за вашите недостатъци.

Ако някой друг изтъква ваш недостатък, трябва да разгледате критиката обективно и да продължите напред. Ако тя е основателна, може да я използвате за мотивация за самоусъвършенстване, ако ли пък не, съвсем спокойно може да я игнорирате.

3. Постоянно критикуват вашите идеи.

Някои хора просто не знаят как да посрещна нова идея с нещо различно от негативност и съмнение.  Дори и най-неприложимите идеи могат да доведат до нещо, което действително работи, или поне да съдържат елементи, които заслужват да бъдат разгледани по-обстойно. Обърнете се към непредубедените хора, които ще ви помогнат да разгърнете пълния потенциал на идеите си.  

4. Омаловажават вашите качества.

Най-добрият начин да се справите с някой, който опитва да подкопае увереността ви във вашите силни страни, е просто да опознаете себе си по-добре. Когато сте наясно с това кои са вашите силни и слаби страни, значително по-лесно може да пренебрегнете неинформираните мнение на другите.

5. Омаловажават вашия принос.

Обикновено, когато хората опитват да омаловажат чуждия принос, те просто искат да припишат по-голям дял от заслугите на себе си. Покажете личен пример, като първо отдадете заслуженото на останалите, знаейки, че да насочите светлината на прожекторите върху чуждите усилия, не означава да поставите вашите заслуги в сянка.

6. Опитват да ви накарат да се чувствате незначителни.

Първото нещо, което трябва да направите в този случай, е да изживеете болката. Позволете си да почувствате това, което наистина чувствате. Позволете на болката да ви направи по-силни, страхът - по-смели, а мъката - по-мъдри. Използвайте времето си, за да се вслушате в мненията на хората, които са наистина важни за вас.

7. Искат да мислите, че нямате избор.

Негативните хора понякога изпитват удоволствие, когато притискат другите във въображаем ъгъл, защото това им помага да компенсират собственото си чувство, че са попаднали в капан. Разбира се, истината е, че човек винаги има избор и алтернатива. Дори и да нямате избор, когато трябва да направите нещо, винаги може да начина, по който да го направите, и какви поуки да си извлечете от него.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ