Когато ви се налага да работите до късно

Когато ви се налага да работите до късно

Когато започвате работа в дадена компания, едва ли сте готови да прегърнете и нагласата, че ще трябва да оставате в офиса след края на работното време.

Всъщност, вие сте избрали тази конкретна индустрия или фирма, именно защото искате да прекарвате вечерите със семейството си, без да носите списъка със задачи от работата заедно с вас. 

Но уви, понякога човек попада в ситуация, в която не може да пренебрегне задълженията си, просто защото часовникът е отброил край на работния ден. Вариантите са много: наближава крайният срок за важен проект, адаптирате се към вашите нови отговорности или пък знаете, че няма да имате време да завършите вашите задачи след множеството срещи, на които трябва да присъствате през деня. 

Никой не обича да работи до късно, но ако се озовете в такава ситуация, използвайте тези 9 съвета, за да направите вечерта си малко по-поносима.

1. Приберете се вкъщи(ако е възможно)

Можете ли да вършите работата си от дома? Ако отговорът е „да“, вземете всичко необходимо и потеглете към вкъщи.

Това, че имате недовършена работа, не означава, че трябва да я завършите от офиса. Ще се почувствате много по-добре и по-мотивирани ако излезете от мястото, в което сте прекарали последните 10 часа. Научно доказано е, че промяната в пейзажа може да подобри вашата продуктивност.  Затова, най-добре е да се приберете се вкъщи, да облечете нещо удобно, да се облегнете на дивана и да се захванете за работа.

2. Настанете се удобно

Дори ако се налага да останете в офиса, опитайте да направите работата си възможно най-лека. Развържете вратовръзката си, свалете сакото, намерете удобен диван или стол и преминете в работен режим.

3. Починете си

Ако по някаква причина трябва да останете на работа до по-късно, отделете малко време за заслужена почивка, преди да започнете втория работен рунд. Най-малкото, което може да направите, е да излезете на разходка за пет минути и да подишате малко чист въздух.

4. Подкрепете се

Колкото и работа да имате, намерете 15 минути, за да хапнете. В идеалния случая ще седнете спокойно и ще се нахраните със здравословна храна, пълна с протеини. Действителността обаче е малко по-различна, така че отидете до най-близкия магазин или лавка за сандвич.

5. Знайте границите си

Дори ако трябва да работите цяла нощ, важно е да знаете до къде се простират възможностите ви, за да сте сигурни, че ще свършите качествена работа и че по-късно няма да губите допълнително време в корекция.

Няма смисъл да стоите до 3 часа през нощта, ако всичко, което правите след 10 часа, ще трябва да бъде направено наново следващата сутрин. По-добре е да станете рано и да завършите останалата работа със свежи сили.

6. Започнете с най-неотложните и най-предизвикателните задачи

Възползвайте се от притока на енергия, които след кратката почивка или вечеря, като се фокусирате върху нещата, които трябва да завършени до следващия ден или тези, които шефът ви е подчертал, че иска да бъдат направени възможно най-бързо.

След това се захванете с най-трудните задачи, тези, които изискват най-големи умствени усилия. Може да не успеете да свършите всички, но поставянето на основите ще ви помогне да приключите работата на по-късен етап.(ако знаете, че няма да успеете да се справите навреме, трябва да съобщите това на вашия шеф).

7. Планирайте преди да започнете

Няма нищо по-лошо от това да се подготвите за среднощна работа и да осъзнаете, че не може да започнете работа без резултатите от проучването на ваш колега, който вече се е прибрал вкъщи и не отговаря на вашите съобщения. Направете списък със всичко, от което се нуждаете, и потърсете хората, които могат да ви го осигуря , преди да са напуснали офиса.

8. Подгответе се за следващия ден

Ако все още имате енергия, когато свършите работата, отделете  10 минути за да се подготвите за утрешния ден, защото най-вероятно ще бъдете напълно изтощени, когато се събудите. Може да си направите списък с нещата, които трябва да проверите сутринта,  да подредите дрехите си и да подготвите бързо обяд или закуска, която да вземете на работа.

9. Наградете се

Не на последно място, наградете се за добре свършената работа, като направите нещо, което ви носи удоволствие, било то четене на интересна книга, вземане на топла вана или гледане на любим сериал.  Допълнителната работа не е лесна или приятна, но за съжаление понякога тя е част от вашите задължения. Важното е в случая е да не забравяте да се грижите за психическото и физическото си състояние.  Късмет!

По материал от TheMuse.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ