Виждате ли ясно човека, който сте?

Виждате ли ясно човека, който сте?

Виждате ли ясно човека, който сте?

Техническите умения може да са ви помогнали да стигнете до лидерския пост, който заемате днес, но това не означава, че те ще ви ви помогнат да запазите тази си позиция или да продължите изкачването си по професионалната стълбица. Това важи в особена сила при висшия мениджмънт, където значимостта на техническите способности става все по-малко.

Тъй като светът на бизнесът все още не е превзет от роботи, лидерите трябва да се съобразяват с един специфичен за хората елемент – емоционалната интелигентност. Емоционалната интелигентност(EQ) представлява способността да познаваме, както себе си, така и други, разпознавайки емоционалното състояние на двете страни поотделно, а едновременно с това и  цялостно.

За разлика от „класическата интелигентност“ (IQ), която е вродена, емоционалната интелигентност може да бъде придобита и развита с времето. Тя може да ви превърне в успешен лидер, който може да контролира нивата си на стрес, да възприема и дава обратна връзка и да си сътрудничи ефективно с другите.

В стремежа си да стана по-добър лидер аз научих няколко навика, които ми позволиха отключа емоционалната си интелигентност и да разкрия пълния си потенциал. Ето ги и тях:

1. Правете неща, които ви ужасяват

Поемете ангажимент постоянно да тествате границите на вашите възможности, за да разкриете нови емоции и нива на емоционалност, които дори не сте знаели, че са част от вас.

Вземете за пример някои от най-често срещаните емоции, като например страх и радост. Едно от „най-плашещите неща“, които направих в последно време, беше опитът ми да се представя в ново амплоа –на стендъп комедиант. Преди да изляза на сцената, бях парализиран от страх и съмнения. След като разказах първата си шега и залата се изпълни със смях, бях облян от чувство на спокойствие и пълно блаженство от преживяването. Тази нощ аз станах по-уверено в способностите си на говорител и лидер.

Когато изпитвате емоции в нова среда, с различни хора и на непознато ниво, вие получавате по-добра представа за емоционалното си състояние. Така вие се научавате да контролирате емоциите си и съответно да се справяте по-добре със стреса на работното място и при взимането на трудни решения.

2. Поставете се под микроскоп

Важно е да бъдете напълно искрени със себе си за мястото, на което се намирате в живота си. Хората казват, че е важно да можете да се поставяте на мястото на другите, но не по-малко важно е да знаете къде стоите самите вие. Когато поемете ролята на лидер, трябва да знаете кой сте всъщност и какво можете.

Направете си самоанализ и поставете под микроскоп всеки аспект от вашия живот – здравето ви, връзките ви, вашето семейство и психическото ви състояние. Използвайте тази ретроспекция за да се откъснете от бизнес мисленето, белязано от логика и математически изчисления, и да достигнете до сърцето си, където най-често могат да бъдат открити вашите емоции. Ако не сте доволни от мястото, на което се намирате, в някои област от вашия живот, поставете си за цел да го подобрите. Ние обаче много често сме най-големите си критици, така че трябва да подхождате към тези самоанализи със съчувствие и разбиране. В крайна сметка, колкото по-ясно виждате човека, който сте, толкова по-добре ще разбирате как другите ви възприемат. Това е от критично значение за изграждането на взаимно доверие и за превръщането ви в наистина добър лидер.

....................

Раж Жана, основател на JavaPresse Coffee Company, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ