По-устойчиви в три стъпки

По-устойчиви в три стъпки

По-устойчиви в три стъпки

Всички сме се сблъсквали с неочаквани пречки, които са обърквали плановете ни. Независимо дали става въпрос за закъсняване за интервю за работа заради огромен трафик, внезапно прекратяване на връзка с важен за нас човек или загуба на работа, по професионалния път на всички ни има дупки, през които рано или късно преминаваме.

Не съм нито психолог, нито лекар, но личният ми опит с множество неуспехи и историите, които съм чувал от стотици мениджъри в работата си като коуч, ме научиха на няколко ефективни техники, които ми помагат да се вдигам на крака, след поредното падение. Всяка една от тези техники опира до един ключов фактор – изграждането на устойчивост.

Американска психологична асоциация дефинира устойчивостта като „процеса на приспособяване в условията на несгоди, травма, трагедия, заплахи или други значителни източници на стрес“. Оттам също така подчертават, че да си устойчив не означава, че нямаш проблеми и не изпитваш затруднения. Устойчивостта обаче може да направи тези проблеми по-поносими и да минимизира стреса, който те ни носят. Изграждането и подсилването на устойчивостта преминава през няколко стъпки:

Противодействайте на емоциите с логика

Емоциите, които свързваме с някаква трудна или тревожна ситуация, са онова нещо, което ни кара да чувстваме., че не вървим напред. Тук на помощ идва логиката.

Например, ако ви кажат, че сте останали без работа, тъй като подразделението на компанията, за която работите, се закрива, то е нормално да бъдете обзети от вълна от емоции – изненада, загриженост, гняв и тн. Може да противодействате на тези емоции чрез задаването на въпроси, които да изведат логиката на преден план, като например: „Мога ли да си намеря нова работа? (можете) и „Мога ли да придобия нови умения? (можете).

Противодействието на емоциите с такива въпроси помага да разберем напълно ситуацията, в която се намираме, и да развием план, който да ни помогне да продължим напред.

Разработване на план

Докато си задавате тези въпроси вероятно ще придобиете нови идеи това какво може да направите, за да се абстрахирате от негативната ситуация, в която сте попаднали, и да се фокусирате върху създаването на по-добро бъдеще. Използвайте тези идеи за да начертаете стъпките, които трябва да предприемете.

Продължителните анализи на миналото, които обикновено са придружени със солидна доза самосъжаление, не водят до нищо друго освен до отлагане и трупане на негативни емоции. Когато бързо изграждаме план за действие, ние заменяме тези негативни емоции с позитивни, като например надежда и спокойствие.

Предприемете действие

Да имаш план е страхотно, като в краткосрочен план това може да облекчи чувствата на стрес и тревожност. Ако обаче не предприемем нужните мерки, за да излезем от неприятната ситуация, в която сме попаднали, страховете и притесненията може бързо да се върнат.

За да предотвратим това трябва бързо да предприемем действие по поне една от точките в нашия план. Използвайки примера със загубата на работа, има няколко действия, които човек може да предприеме на момента:

- Можете да позвъните на бивш колега и да го попитате, дали компанията, за която работи, търси нови служители.

- Можете да потърсите бивш шеф и да го попитате дали познава някой, който търси човек с вашите умения. Може би самият той би се радвал отново да работи с вас.

Ако в основата на плана ви стои логично мислене, няма правилни или грешни действия, които можете да предприемете. Важно е единствено те да са реалистични и да са по силите ви.

С други думи, за да се изправим на крака и да продължим напред след някакво тежко падение, трябва да мислим логично, да разработим план и да действаме. Този процес ще сведе до минимум тревогите и страховете.

................

Шон Кейсмор за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ