Комплексите и страховете, които пречат на личностно израстване

Комплексите и страховете, които пречат на личностно израстване

Всички, малко или много, страдаме от комплекси и прекарваме голяма част от живота си в опити да ги преодолеем и забравим.

Някои хора постигат по-големи успехи в това начинание, докато други, живеят живот очертан от  техните комплекси и страхове.

За съжаление, не съществува магическа пръчка, която да премахне всички мисли и реакции, отговорни за нашето ниско самочувствие.

За да се справим с тези комплекси, първо трябва да разберем по какъв начин ни влияят и какъв е техният първоизточник.

1. Базираме действията си на чуждото одобрение

Ако зад всяко нещо, което правим,  стои нуждата да спечелим одобрението на  другите, тогова никога няма да изпитаме истинско задоволство и удовлетворение от нашия живот . Хората не могат, а и не трябва да решават какво е най-добро за нас.

Важно е сами да намерим пътя си и да се концентрираме върху това, което е наистина важно и значимо за нас, за да може да изградим едно по-добро и светло бъдеще.

2. Не се харесваме

Изграждането на една силно отрицателна самооценка, може да тласне човек по хлъзгавия път на себеомразата. Колкото повече не се харесвате, толкова по-силна ще стане ненавистта ви към самите вас, породен именно от тази себеомраза. По тази начин, вие попадате в един омагьосан кръг на презрение,

Вместо да се фокусирате върху отрицателните си черти, потърсете доброто, което всеки човек носи в себе си.

3. Никога не сме доволни

Истината е, че перфекционизмът не е нещо, към което трябва да се стремите , въпреки преобладаващото мнение. Търсенето на грешки е добра първа стъпка към самоусъвършенстването, но постоянното недоволство може да бъде крайно обезкуражаващо и натоварващо.

Разберете, че понякога е нужно търпение, за да се справите с дадено препятствие и не забравяйте, че никой не е перфектен.Най-доброто нещо, което може да направите, е да приемете този факт и да се научите да живеете с недостатъците си.

4. Не поемаме рискове

Страхът е в основата на голяма част от човешките комплекси. Когато се страхуваме от провал, отхвърляне и неприятни чувства, отказваме да опитваме нови неща.

Не се плашете от непознатото и от нещата, в които не сте особено добър. Все пак, за да достигнете върха, първо трябва да започнете от някъде.

5. Не си позволяваме да бъдем свободни

По някаква причина, да бъдеш истински свободен е нещо, което плаши „зрелите“ хора. Ние не обичаме нещата, които са извън наш контрол и не знаем как да се справим с несигурността. За нас е почти немислимо, да оставим нещата от живота просто да се случат, без наша намеса. Позволете си да бъдете свободни и приемете живота такъв, какъвто е. 

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ