Намерете свой път към успеха

Намерете свой път към успеха

От деня, в който започнем да пълзим, ние се научаваме да имитираме това, което правят хората около нас. Огромна част от израстването ни като хора, особено в първите години на нашия живот, се свежда до възприемането и възпроизвеждането на действията на другите, за да може да се впишем в нашето семейство, група от приятели или обществото като цяло.

За много хора обаче, и по-специално за предприемачите, неутъпканият път може да бъде по-добрият избор.

Това не означава непременно, че трябва да пренебрегвате доказано работещи методи и техники(няма нужда да преоткривате колелото след всяка стъпка, която правите), но експериментирането и намирането на уникален подход към, който ви пасва най-добре, са от решаващо значение за постигането на успех.

Всъщност, повечето предприемачи, които познавам, не следват никакъв сценарии в своята кариера. Вместо това, те съумяват да намерят различен подход за всеки проблем, пред които се изправят, и стигат до решения, за които никой преди тях не се е сещал.

Ето няколко причини амбициозните предприемачи да предпочитат да вървят по свой собствен път, вместо да следват стъпките на другите:

Намирате собствената си формула за успех

Днес човек може да представи почти всичко под формата на някаква формула. С каквото и начинание да сте се захванали, винаги има някаква програма, курс или лекция, която да ви разкрие „тайната“ за успеха в него.

Обикновено стоя настрана от този тип курсове, тъй като те често се свеждат до закупуването на някакъв продукт, за който се предполага, че магически ще разреши всички ваши проблеми.

Не ме разбирайте погрешно, човек може да научи много от чуждия опит, но ходенето на лекции на известни предприемачи и четенето на книги за успеха няма да ви даде всички отговори, от който се нуждаете. В крайна сметка, тайната за успеха на определен човек зависи от конкретен набор от обстоятелства, добър тайминг и голяма доза късмет.  Още по-лошо, пазарът може да е станал пренаситен, след като хиляди хора са опитали да направят същото, което е извело популярен предприемач до върха в бизнеса.

Истината е, че не може да си купите формула за успех – трябва сами да си я откриете.

Ставате по-креативни

Намирането на собствен път към успеха допринася за развитието на вашата креативност. Човек трябва да мисли иновативно, ако иска да направи нещо невиждано досега. Колкото по-често принуждавате ума си да мисли извън рамките на стандартното разбиране за нещата, толкова по креативни ставате

Когато следвате стъпките на някой друг, вие просто отмятате дейности от предварително създаден списък. Може да ви се наложи да подходите креативно към някоя от тези дейности, за да постигнете желания резултат, но в крайна сметка това не е същото, като да си изградите свой собствен път.

Ако обаче самите вие си съставите списък с дейности и развиете стратегия за тяхното изпълнение, то това е друга история!

Изпитвате несравнимо чувство на гордост при всеки успех

Един от най-важните аспекти от намирането на собствен път към успеха е усещането, което изпитвате, когато осъзнаете, че сте постигнали нещо страхотно без чужда помощ.

Има нещо наистина специално в това да сами да се справите с някаква трудна задача и да намерите решение, за което никой друг не се е сещал досега. В такъв момент човек си казва „Аз направих това. Трябва да се гордея със себе си.“.

Когато просто копирате подхода на някой друг, няма как да получите същото чувство на удовлетвореност и гордост, което изпитвате, когато сами намирате пътя към успеха.

Разкривате пълния си потенциал

За да достигнете до най-високите нива на дейността, с която се занимавате, независимо дали става въпрос за бизнес, спорт, музика или нещо друго – трябва да следвате собствения си път.

Независимо от това каква е областта, в която сте решили да се развивате, винаги ще достигате до точка, в която всички ваши съперници са не по-малко талантливи и компетентни от вас, точка, след която лесните победи спират да съществуват. Ако искате да победите вашите конкуренти, ще ви се наложи да направите нещо по-различно, нещо уникално.

 Тази динамика е най-видима в играта на шах. Когато един срещу друг са изправени двама гросмайстора, който са запознати със всяка стратегия в шаха и са наясно със всеки малък трик, крайната победа зависи от креативността на играча и неговата способност да направи невиждан досега ход.

Честно казано, човек може да стигне доста далеч, копирайки примера на успешните хора, но за да достигнете истинските висини, трябва да извървите свой собствен път.

Развивате шесто чувство за добри идеи

Това, че вървите по собствен път към успеха, не означава, че маршрута ви ще бъде изпълнен само с успехи и позитивни моменти, за които да разказвате на вашите приятели. Както всички хора, така и вие ще имате възходи и падения.

С времето обаче ще се научите да преценявате по-добре дали една идея си заслужава да бъде следвана и дали съотношението между риск и печалба си заслужава.

Когато започнете нов проект, бързо ще разберете дали пред него има перспектива или е просто загуба. В първия случай ще почувствате прилив на енергия и щастие, който вече сте изпитвали в миналото, когато сте били изправени пред обещават проект. В мозъкът ви светва лампичка, която ви казва, че сте уцелили джакпота.

Когато вървите по собствен път, вие получавате най-доброто от двата свята. Можете едновременно да използвате подходите и техниките, които са се доказали като ефективни и работещи през годините, както и да използвате вашата креативност и уникални идеи, за да изградите нещо, което никой друг не е правил преди.

Макар повечето хора да предпочитат да вървят по добре утъпкания път, най-сигурният път към успеха е онзи, който си проправяте сами.

....................

Брайън Д. Евънс за МinutesМagazine.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ