Навиците на продуктивните хора

Навиците на продуктивните хора

Когато говорим за продуктивност, всички ние сме изправени пред едно и също предизвикателство - да свършим колкото се може повече неща в рамките на 24 часа. И все пак, някои хора като че ли имат два пъти повече време. Те имат способността да се справят с всичко навреме.

Чувството, което изпитваме, когато си тръгнем от офиса след суперпродуктивен ден, е несравнимо. С правилният подход може да направите така, че да изпитвате това чувство всеки ден. Най-хубавото в случая е, че няма нужда да работите повече или по-усърдно – просто трябва да работите по-умно.

Най-продуктивните хора знаят това и използват няколко навика, които ги правят много по-ефективни. Те изстискват всяка капка от всеки час, без да изразходват допълнителни усилия. Най-хубавото нещо на тези навици е, че те са лесни за изпълнение. Толкова лесни, че може да започнете да ги използвате още от днес:

1. Борят се с „тиранията на спешното“

Под „тиранията на спешното“ се разбира тенденцията да се изпълняват на момента малки и сравнително незначителни задачи, които ви отнемат вниманието от нещата, които са наистина важни.

Ако се подадете на тази тенденция, може да прекарате дни и дори седмици, без да се докоснете до нещо значимо. Продуктивните хора са добри в разпознаването на малките неща, които вредят на тяхното представяне, и са склонни да ги пренебрегват или делегират на други хора, за да фокусират цялото си внимание върху по-важните задачи.

 „Времето е това, което искаме най-много, но използваме най-неправилно." - Уилям Пен.

2. Никога не оставят нещата за по-късно

Продуктивните хора не оставят нещата в „процес на изчакване“, защото знаят, че многократното занимание с една и съща задача е огромна загуба на време. Не оставяйте телефонни обаждания и имейли за по-късно. Веднага щом те привлекат вашето внимание, предприемете някакво действие, независимо дали ще им отговорите, ще ги делегирате или ще ги изтриете.

3. Винаги започват с най-неприятната задача

На английски се използва израза „да изядеш жабата“, което означава да започнеш деня с най-неприятната задача от своя списък, преди да се захванеш с нещо друго. По този начин вие освобождавате останалата част от деня за нещата, които действително ви вълнуват и вдъхновяват.

4. Избягват да работят по няколко задачи наведнъж

Най-продуктивните хора знаят, че мултитаскингът е убиец на производителността. Проучвания, проведени в Станфордския университет показват, че едновременната работа по-няколко задачи води до по-ниска производителност в сравнение с последователното им разрешаване.

Изследователите са установили, че хората, които редовно са „бомбардирани“ от няколко потока от информация, не могат да се концентрират, да запомнят информация или да прескачат от една задача на друга толкова добре, колкото онези, които работят само върху един проект във всеки даден момент.

5. Приготвят се за следващия ден още преди да са напуснали офиса

Продуктивните хора завършват своя работен ден с подготовка за следващия. Тази практика изпълнява две роли - освен че ви помага да затвърдите постигнатото днес, тя ви дава гаранцията, че и утре ще имате продуктивен ден. Това отнема само няколко минути и е чудесен начин да сложите край на успешния работен ден.

6. Придържат се към графика по време на среща

Срещите в офиса могат да бъдат най-голямата загуба на време в работния ни ден. Продуктивните хора знаят, че една среща може да продължи до безкрай, ако присъстващите го позволят, и за това информират всички в самото начало, че възнамеряват да се придържат към планирания график. Това създава времева рамка, която мотивира хората да бъдат по-фокусирани и ефективни.

„Лошата новина е, че времето лети. Добрата новина е, че вие сте пилотът" - Майкъл Алтшулер

7. Не се страхуват да казват „не“

Думата „не“ е мощен инструмент, който продуктивните хора не се страхуват да използват. Когато трябва да се даде категоричен отказа, те избягват фрази от рода на „не мисля че мога“ и „не съм сигурен“. Отказа от поемането на нов ангажимент ви позволява да почетете вече поетите задачи и да ги изпълните възможно най-добре.

Изследвания, проведени в Калифорнийския университет в Сан Франциско, показват, че колкото по-трудно казвате „не“, толкова по-вероятно е да сте подложени на стрес, бърнаут и депресия. Научете се да използвате тази мощна думичка и ще станете по-щастлив и по-продуктивен.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ