Рискът обича ...младите

Рискът обича ...младите

Рискът обича ...младите

Има ли смисъл да се преместите на ново място и да започнете кариерата от нулата? Можете ли да напуснете работа и да поставите начало на бизнеса, за които винаги сте мечтали? Заслужава ли си да приемете повишението, което върви ръка за ръка с множество нови отговорности и ангажименти, за да разберете дали може да се справите с натоварването?

В кариерата си ще се сблъскате с десетки, ако не и стотици рискови ситуации като тези. Разбира се, не всички ще бъдат толкова значими и животопроменящи. Някои ще бъдат под формата на ежедневни решения, като например дали да прекратите отношенията си с проблемен клиент или пък да поискате бонус за добрите резултати, които сте постигнали през последния месец.

В крайна сметка, решенията, които ще вземете в тези ситуации, зависят от вашите личностни характеристики и конкретната обстановка, в която се намирате в момента. В колкото по-добро състояние сте в професионален план, толкова повече и по-големи рискове можете да си позволите да вземате. Освен това, може да сте човек, който просто се комфортно в ситуации, при които големите рискове са обвързани с не по-малки награди.

Това, което искам да кажа с всички тези думи е, че рисковете могат да бъдат нещо хубаво, стига към тях да се подхожда по интелигентен и трезв начин. Когато поемате рискове, които ви се отплащат, обикновено печалбите са много по-големи от тези, които бихте придобили, ако бяхте заложили на по-консервативен подход. Когато поемате рискове и се проваляте, от друга страна, научавате ценни уроци за вашите решения и за конкретната ситуация, които могат да ви бъдат от голяма полза в бъдеще.

По тази причина не изненадващо, че много предприемачи насърчават хората да поемат рискове. Тръгването по отъпкания и предсказуем път може да изглежда по-безопасно и сигурно, но истината е че тази посока няма да ви отведе до истинско величие или пък да ви позволи да разкриете пълния си потенциал.

Казаното дотук важи в още по-голяма сила за младите хора, които са в най-добрата позиция за поемане на големи рискове. Ето защо:

Имат по-малко за губене

На първо място, когато сте млади имате по-малко за губене. Да кажем, че току що сте завършили висшето си образование. Изкарвате базова заплата в компания, в която работите от по-малко от година. Не сте женени/омъжени, нямате деца и не сте обвързани с някакви дългосрочни ангажименти. В този случай поемането на риск, който в крайна сметка не се отплаща, няма да повлияе негативно на никой друг, освен на самите вас, няма да бъде голяма загуба на време(все пак сте в компанията от по-малко от година) и няма да се отрази особено на вашето заплащане, което така или иначе е било на сравнително ниско ниво.

Сравнете тази ситуация с позицията, на която може да се окажете след 30 години. Може да сте женен с 3 деца и 25 г. професионален опит, прекарани в една компания. През всичко това време сте изпълнявали една или две основни роли и сте успели да си спечелите солидно заплащане, от което зависят вашите близки. Ако в тази ситуация поемете риск и се провалите, може да поставите цялото си семейство в ужасна ситуация и да съсипете напълно кариерата, която сте градили с години.

Имат повече време да поправят грешките си

Младите хора са насърчавани да поемат рискове, тъй като те имат повече от достатъчно време, за да поправят грешките, които правят в началото на кариерата си. Ако репутацията ви на бъде накърнена заради някакъв риск, който сте поели, ще имате поне 30-40 години, за да я подобрите.

Рисковете носят опит

Друга причина да поемате рискове, докато сте млади, е факта, че всеки риск носи някакъв опит. Когато поемането на рискове завършва с успех, то открива пред вас нови възможности за кариерно развитие, докато в случай на провал то ще ви научи на важни уроци, които могат да ви бъдат от полза на по-късен етап.

Поемането на рискове, докато сте млади, означава, че ще имате повече време, за да научите тези уроци и да започнете да ги прилагате във вашата кариера. Ако продължите да поемате рискове и да се учите от тях, след време ще натрупате безценен опит, които ще отвори пред вас много врати. Дори не толкова рисковите решения, които вземате, ще бъдат подплътени с по-голяма увереност в собствените ви способности и умения.

Ако сте на възраст под 30 години, надявам се че този текст ще ви мотивира да поемате повече рискове. Разбира се, това не означава да взимате прибързани и необмислени решения в името на риска. Това, което искам да кажа, е че не трябва да позволявате на страха от провала да диктува решенията, които вземате, както в професионален, така и в личен план.

..........................

Лари Алтън за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ