Правете това, което обичате. Работете за този, от когото се възхищавате

Правете това, което обичате. Работете за този, от когото се възхищавате

Правете това, което обичате. Работете за този, от когото се възхищавате

През годините легендарният инвеститор Уорън Бъфет е давал не един или два съвета, които с времето се доказват като изключително ценни. Макар че повечето от тях са свързани с инвестиционни практики, много са насочени към това как да взимаме по-добри решения в живота си, както в личен, така и в професионален план.

Преди около 20 г. Бъфет изнася ред пред студенти от университета в Джорджия, която започва с въпрос, който често му бива задаван по време на подобни мероприятия: „За кого да отида да работят, когато завърша образованието си?“

Убеден съм, че неговият отговор, който определено е бил от полза на младите и амбициозни колежани, може да бъде още по-голям отзвук днес - сред опитните професионалисти, които се готвят за следващата голяма стъпка в кариерата си.

„Имам много прост отговор… най-доброто нещо, което може да направите, е да кандидатствате за работа в институция или при човек, на който се възхищавате. За мен е напълно налудничава идеята да работите на места, които по-късно ще изглеждат добре във вашата автобиография, или на такива, които ви дават малко по-висока начална заплата.“, казва тогава Бъфет.

Той дори подсилва тази си позиция като дава пример с разговор, който преди време е провел със студент от Харвард.

„Преди време бях в Харвард и срещнах един много приятен младеж, който ме посрещна на летището. Той следваше в бизнес училището на Харвард. Тогава той ми каза „Вижте, вече завърших една специално в Харвард и работих в компаниите X, Y и Z, и сега следвам тук. Смятам, че в автобиографията ми ще се впише перфектно стажа в голяма консултантска фирма по мениджмънт. Какво мислите?. Аз го попитах: „Това ли искаш да работиш?“, а той ми отговори: „Не, но тази работа ще допълни CV-то ми по чудесен начин“. Тогава го попитах кога смята да започне да се занимава с нещо, което му харесва, а той ми каза, че някой ден ще стигне и до това. На това аз отвърнах: „Ами какво да ти кажа, планът ти ми звучи като да чакаш да остарееш, за да правиш секс. В това няма много смисъл“, казва Бъфет.

Твърде много хора се опитват да изградят „перфектната“ кариера, вместо да следват сърцето и мечтите си. Истината е, че тези хора обикновено  не харесват колегите си, не получават нужното уважение и признание от шефа си, работят дълги часове и жертват личното си време с надеждата, че мечтите, които са имали в миналото, просто ще се изпарят с времето.

За да превърнете работата си в едно по-приятно преживяване, следвайте тези два съвета на Бъфет:

Намерете работа при човек или фирма, на които се възхищавате

Ако работите за някой, на който се възхищавате, няма как да постигнете лош резултат. Всяка сутрин, когато ставате от леглото, ще бъдете изпълнени с щастие и вдъхновение, казва Бъфет.

Лидерът, който изигра тази роля в моята кариера се казваше Брус. Той ме научи как да се държа на работното място, а аз предадох този модел на останалите:

Той никога не се възползваше от властта и позицията си, държеше се с мен като с равен.

Той споделяше с мен решенията си и търсеше мнението ми за тях, дори и в случаите когато двамата изпълнявахме напълно различни роли в работата.

Той винаги беше достъпен за разговор и готов да ме изслуша.

Той ми осигури ресурсите, от които се нуждаех, за да стана по-добър лидер.

Дайте най-доброто от себе си на човек, който може да ви помогне да разкриете пълния си потенциал.

Правете това, което обичате

„Най-успешните хора в света на бизнеса са онези, които правят това, което обичат“, казва Бъфет.

Повечето от нас намират начин да се задоволят с доброто заплащане, спокойна и сигурна работа и ясно дефинирано работно време, дори и това да е за сметка на прекарване на дните ни на място, което мразим, работейки върху нещо, което не ни интересува и отговаряйки пред шефове, които не можем да понасяме.

Истината е, че щастието и успеха ни като хора зависи до голяма степен от това дали работата ни е свързана с нещо, което обичаме. Ако обаче все още не знаете какво точно харесвате, това намирането на отговора на този въпрос трябва да е най-важният ви приоритет.

Някой хора го наричат страст, други смисъл, а трети призвание. Моята цел еволюира до етапа, в който кариерата ми се върти около коучинга на мениджъри и изнасянето на лекции пред публики за най-ефективните лидерски практики. Това е нещото, което обичам да правя.

Който и термин да използвате, крайната цел е една и съща. Когато откриете онова нещо, с което искате да се занимавате, не си губете времето със странични залитания и дейности, които неви носят удовлетворение. Следвайте сърцето си!

...............

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ