Те не ме уважават?

Те не ме уважават?

Имате ли понякога чувството, че никой в работата не ви взема на сериозно? Ако отговорът ви е „да“, то трябва да знаете, че не сте сами. Според световно проучване на Harvard Business Review, в което са участвали 20 хил. души, повече от 50% от хората не се чувстват уважавани в работата си.

Може би колегите ви пренебрегват вашите изказвания по време на срещите на екипа. Може би те постоянно ви прекъсват или не ви включват в процеса на взимане на решения. Когато човек има подобни проблеми, той обикновено обвинява за това лош шеф или токсична работна среда. В много случаи проблемът идва именно от тях. Ако обаче това не важи за вашата ситуация и вие искате да бъдете вземани на сериозно от останалите, трябва да се огледате в огледалото и да се запитате какво може да направите, за да станете по-влиятелни.

Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да накарате останалите да се отнасят с вас с уважението, което заслужавате.

Уверете се, че изказванията ви не звучат като въпроси

Една от най-честите грешки, с която хората подкопават репутацията си, е завършването на изреченията с по-висока интонация. Това се дължи на факта, че мозъкът ни е „обучен“ да възприема това като въпрос. Иначе казано, вместо да представяте информация, в тези случаи вие звучите като човек, който не е сигурен в това, което казва. Хората винаги забелязват това. В проучване на Pearson сред 700 мениджъри, 85% смятат повишаването на интонацията в края на изречението за знак за несигурност или емоционална слабост, като 44% понижават оценката на кандидатите за работа с до една трета, когато отговарят на въпросите им по този начин. Това е един от навиците, от които задължително трябва да се отървете, ако искате да подобрите репутацията си.

Не давайте доклади – разказвайте истории

Някои от най-успешните TED лекции следват магическата формула – 75% истории и 25% данни, които ги подкрепят. Историите карат хората да бъдат емоционално инвестирани и да запомнят това, което казвате. Има голяма разлика между това например да наизустите математически формули и да можете да ги използвате, за да калкулирате вероятността опасен астероид да удари земята в близкото бъдеще. Историите ще накарат другите да ви вземат на сериозно, тъй като те са демонстрация за това, че разбирате как да прилагате на практика познанията си.

Насърчете хората да говорят за себе си

Всички обичаме да говорим за себе си. Това не е нещо, от което трябва да се срамуваме, а просто чист биологически факт. Мозъкът ни ни награждава за споделянето. Нещо повече, когато човек говори за себе си, той може да се чувства толкова добре, че това да доведе до неврологични промени в мозъка. Ако искате другите да обръщат внимание на това, което казвате, то първо трябва да им отдадете същото уважение.

Напишете си домашното

Един от най-добрите начини да накарате другите да ви вземат на сериозно е просто да знаете какво говорите. Американците посещават 11 млн. срещи на ден, като непродуктивните срещи костват около 37 млрд. долара годишно на американската икономика. Защо има толкова много срещи всъщност са непродуктивни? Защото хората, които участват в тях, често са неподготвени. Не бъдете един от тях. Независимо дали става въпрос за среща на екипа или разговор с шефа, винаги отделяйте време за подготовка. Трябва да знаете какво искате да кажете, да може да подкрепите думите си с данни и да бъдете готови за два или три въпроса, които те може да породят.

Бъдете информирани

Ако погледнете наръчника за назначаване на служители на компанията за разработване и дигитална дистрибуция на видео игри Valve ще видите, че тя търси служители с „Т-образни“ познания. Това ще рече хора, които имат широки познания, изградени върху стабилна експертиза в конкретна област. Важно е да сте в крак със случващото се по света. От голямо значение е да сте наясно с последните тенденции в науката и технологиите, особено тези, които имат пряка връзка с работата ви.

Обличайте се за успех

Честно или не, всеки ден ние съдим за хората по външния им вид. В повечето случаи това не е нещо умишлено или целенасочено. Според Принстънския университет целият този процес се случва за няколко секунди. Ние правим изводи за характера и възможности на човек на база на това как той изглежда. Ако изглеждате твърде небрежно, то хората вероятно ще си помислят, че не се отнасяте сериозно и към работата си. Добре облеченият човек, от друга страна, създава впечатление за подреден, компетентен и отговорен служител. Това не означава, че трябва да похарчите спестяванията си за скъпи костюми, а просто да покажете достатъчно уважени както към колегите си, така и към сее си, като положите усилия да изглеждате добре.

Бъдете уверени, но не арогантни

Никой няма да ви се довери, ако самите вие не вярвате в себе си. Важно е обаче да балансирате тази увереност и известна доза смирение. Наистина уверените хора не се страхуват да признаят, че нямат всички отговори и че не могат да се справят сами с всичко. Нещо повече, най-верените хора обикновено са тези, които винаги задават въпроси, защото искат да научат нещо ново. Най-добрият начин да покажете увереност е като демонстрирате сигурност в това, което знаете, и търсите отговори за онова, с което не сте запознати.

Ако чувствате, че не получавате уважението, което заслужавате в работата, трябва да осъзнаете, че само вие можете да си помогнете.  

.............................

Травис Брадбери, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ