Защо сте заседнали във времето и как да продължите напред

Защо сте заседнали във времето и как да продължите напред

Защо сте заседнали във времето и как да продължите напред

За повечето хора промяната е трудно нещо. Ако ни се даде възможността да правим каквото си поискаме, повечето от нас биха предпочели да запазят нещата такива, каквито са.

 Ако обаче чувствате, че не може да се възползвате от пълния си потенциал и че сте заседнали на едно място, животът ви казва, че е време да направите промяна. Много често, именно най-талантливите и умни хора са тези, които имат нуждата да чуят това послание.

Това са част от нещата, които ви задържат на едно място или ви дърпат назад. И първите стъпки, които трябва да предприемете, за да се освободите от тях.

1. Никога не ви стига.

Ако гледате на нещата, които имате, с копнеж за нещо повече, най-вероятно никога няма да се задоволите с това, което притежавате. Ако обаче гледате на тях с чувство за благодарност, ще осъзнаете, че имате повече, отколкото ви е нужно.

2. Поставяте си ограничения.

Ограниченията съществуват само във вашия ум. Ако използвате въображението си и действате решително, възможностите стават неограничени.

3. Липсва ви самочувствие.

Във всеки един от нас живее гласът на съмнението, който ни кара да поставяме под въпрос всяко наше действие и решение. Колкото по-често се вслушвате в него, толкова повече ще страда вашето самочувствие. За да спечелите обратно вярата във вашите способности, игнорирайте този глас и намерете ново умение, което да овладеете.

4. Имате чувството, че сте изгубили контрол.

Пасивността е страховит враг. Ако изгубите контрол върху живота си, той може да ви смачка. Вземете съдбата си в ръце като поемете активна роля в една област от вашия живот и постепенно ще си върнете контрола върху всеки един аспект от него.

5. Игнорирате проблемите.

Колкото и да пренебрегвате проблемите, те няма да изчезнат. Вместо да използвате енергията си за справянето с последиците от тези проблеми, насочете я към препятствията, които стоят пред вас в момента, и потърсете истински решения. 

6. Не правите планове.

Една идея без план е само мечта. Намерете нужната вяра в собствените си възможности, за да започнете да си поставяте нови цели и да работите по превръщането на тези идеи в реалност.

7. Не предприемате действия.

Понякога не е достатъчно да знаеш какво трябва да се направи. За да постигнете желаната промяна, трябва да предприемете действия. Задайте малки, постижими цели всеки ден и започнете да надграждате върху тези бебешки стъпки.

8. Не вярвате в себе си.

Колебанието е най-вредно, когато то идва от самите нас. Фокусирайте се върху позитивните мисли и се обградете с хора, които вярват във вас.

9. Отдавате се на негативните мисли.

Изключително трудно е, ако не невъзможно, да бъдат постигнати положителни резултати с негативно мислене. В момента, в който усетите, че мислите ви се насочват към тъмния ъгъл на вашето съзнание, спрете това развитие като изградите контрааргументи, които противодействат на негативните мисли.

10. Продължавате да правите това, което винаги сте правили.

Ако отказвате да промените начина, по който правите нещата, въпреки че не постигате желаните резултати, няма как да очаквате нещо по-различно от обичайното. Намерете най-слабата точка във вашия подход и започнете промените от там.

11. Спирате да се борите.

Където и да сте, каквото и да се объркало, каквито и да са вашите идеи, вие заслужавате да бъдете чути. Припомняйте си всеки ден, че заслужвате възможността да реализирате идеите и не спирайте да опитвате, докато не я получите.

12. Оправдавате се с липса на ресурси.

Дори и да не разполагате с всичко необходимо, научете се да правите това, което можете, с това, което имате. Ще останете изненадани от това, което може да постигнете.

13. Не поемате отговорност.

Когато не се държите отговорно, вие един вид казвате, че не може да разчитате на себе си. Научете се да поемате отговорност за вашите думи и действия, ако искате да бъдете уверени в себе си.

14. Не живеете в настоящето.

Някои хора казват, че 80% от успеха е в това да бъдеш на правилното място в правилното време. Когато поемете ангажимент, бъдете на мястото както тялом, така и духом.

15. Страхувате се от провала.

Не забравяйте, че ако сте дали най-доброто от себе си, но не сте успели, ще научите нещо ценно,  което да ви подготви за бъдещи препятствия, пред които може да се изправите. Ако позволите на страха да ви убеди да не поемате рискове, по-късно ще съжалявате за пропуснатите възможности.

16. Вие сте най-големият си враг.

Не бихте(а и не трябва) позволили на приятел или член на вашето семейство да омаловажи вашите способности и постижения, така че не го позволявайте на себе си.

17. Липсва ви смелост.

Твърде често свързваме куража с липсата на страх. Смелите хора изпитват същите страхове като всички останали, но те ги преодоляват, защото вярват по-силно в собствените си възможности.

18. Чакате правилния момент.

Нямате нужда от чуждо разрешение, за да започнете промяната. Идеалното време никога няма да дойде, ако сами не го потърсите. Започнете от там, където сте в момента и използвайте това, което имате, за да тръгнете напред.

19. Сравнявате се с другите.

Освен ако не познавате техните мисли, чувства и обстоятелства, толкова добре, колкото познавате вашите собствени, сравняването с другите е загуба на време. Сравнете себе си с това, откъде сте започнали, докъде сте стигнали и на къде искате да бъдете в бъдеще.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ