Любимите книги на Илон Мъск

Любимите книги на Илон Мъск

Любимите книги на Илон Мъск

Работа, семейство, родители, деца… Животът на всеки от нас е пълен с ангажименти, кой от кой по-важни и неотложни. Но имаме ли време да четем? Да, разбира се, и четем не само вкъщи, а и в метрото на път за работа и дори когато сме на почивка. Оказва се, че дори най-богатите хора на планетата успяват да отделят малко от ценното си време, за да се потопят в света на книгите. Пример за това е изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Илон Мъск, който казва, че четенето на книги, от епични фентъзи парчета като трилогията „Властелинът на пръстените“ до сложни книги за ракетно проектиране, е от решаващо значение за неговия успех.

Business Insider направи обстоен преглед на записите с интервюта на Мъск, качени в социалните мрежи и състави списък с 11-те книги, които според предприемачът-милиардер, всеки трябва да прочете.

1. „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин

Детството на Илон Мъск преминава в Южна Африка, където той е роден. След развода на родителите му, той избира да живее с баща си, който е машинен инженер и често се местят от едно място на друго. Той често е бил тормозен от своите ученици и дори получава прякора „Муцуната“ (Muskrat). За да избяга от самотата си, той често се обръща към книгите и научната фантастика се превръща в негово любимо четиво. Книги като „Властелинът на пръстените“ от Дж. Р. Р. Толкин оформят мирогледа на Мъск за собственото му бъдеще. „Героите на книгите, които прочетох, винаги се чувстваха задължени да спасяват света“, казва милионерът пред „The ​​New Yorker“.

2. „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс

Тази книга оказа силно влияние върху мисленето на Мъск, който я чете още като юноша в Южна Африка. В нея суперкомпютър намира „отговора“ на въпроса за смисъла на живота: числото 42. Мъск явно е бил толкова очарован от персонажите в нея, че изпращайки в Космоса спортния електромобил Tesla Roadster, той казва: „Не се паникьосвайте!“ – израз, който украсява корицата на някои от по-ранните издания на книгата. Нещо повече, в интервю през 2015 г., в което го питат кой е любимият му космически кораб, той отвръща: „Бих казал, че това е един от корабите от „Пътеводител на галактическия стопаджия“, чийто двигател използва принципа на невероятността, за да се движи в пространството.

3. „Бенджамин Франклин: Американски живот“ на Уолтър Исаксон

Бенджамин Франклин е един от първите, които доказаха, че мълнията е гигантски електрически разряд в атмосферата. Това става по време на известния му експеримент с хвърчило, довел до изобретяването на мълниеносеца. Той също има заслуги за изобретяването на очила с две различни оптични лещи. „Франклин е невероятен. Той беше предприемач, започна от нулата, но беше просто неудържим“, казва Мъск за известния американски политик, дипломат и учен.

4. „Дизайн или защо нещата не се чупят“, Джеймс Гордън

Когато Мъск стартира SpaceX, имаше само опит в програмирането зад гърба си, но той пое ангажимент да научи основите и на ракетната наука. Една от книгите, които му помогнаха в това начинание, беше „Конструкции, или защо нещата не се чупят“, популярен подход към конструктивното инженерство от британския материалист Джеймс Гордън. „Наистина е много, много добре, ако имате нужда от буквар по конструктивен дизайн“, казва Мъск в интервю за радиостанция KCRW. Заради интереса си към ракетната механика, Мъск участва в планирането и проектирането на ракетата SpaceX Falcon Heavy. „Причината да стана главен инженер или главен дизайнер не е мое желание. Това се случи, защото не можах да наема някого, никой не можа да се присъедини към проекта“, разказва Мъск по време на разговор за това как той планира да колонизира Марс.5. „Запалване!: Неформална история с течни ракетни горива“ на Джон Кларк

Джон Кларк е американски химик, който активно участва в разработването на ракетно гориво през 60-те и 70-те години. Книгата говори за растежа на индустрията и обяснява как работи науката. Мъск широко прилага наученото от книгата в работата си върху ракетата SpaceX Falcon Heavy. SpaceX използва криогенно охладения RP-1, тип керосин, използван в реактивни самолети, и течен кислород за изгаряне на горивото, използвано за изстрелване на ракетата.

6. „Свръхинтелект. Посоки. Опасности. Стратегии“ на Ник Бострьом

„Трябва да сме много внимателни с изкуствения интелект, той потенциално е по-опасен от ядрените оръжия“, пише той в Twitter през 2014 г. В документален филм за изкуствения интелект, наречен „Вярвате ли на този компютър?“ Мъск каза, че такъв интелект може да бъде използван за създаването на „безсмъртен диктатор, от който никога няма да можем да се отървем“. И добавя: „Ние напредваме бързо към дигитално свръхразузнаване, което далеч надминава всяко човешко същество. Мисля, че това е очевидно“. Обяснявайки защо тези рискове са толкова ужасни, Мъск твърди, че си струва да се прочете книгата на Ник Бострьом, която провежда смело проучване какво може да се случи, ако изчислителната интелигентност надмине човешката интелигентност.

7. „Нашето последно изобретение“ на Джеймс Барат

Мъск категоризира книгата „Нашето последно изобретение“ като ода за опасностите от изкуствен интелект в Twitter, която си заслужава да бъде прочетена. Барат внимателно изучава потенциалното бъдеще на изкуствения интелект, претегляйки неговите предимства и недостатъци. „Не е нужно изкуственият интелект да бъде лош, за да унищожи човечеството. Ако AI има цел и човечеството просто стои на пътяму, той ще унищожи човечеството, без дори да се замисли, без да прояви никакво чувство“, обяснява той в документален филм за изкуствения интелект.

8. „Продавачи на съмнение“ на Наоми Орескес и Ерик М. Конуей

Професорът по история на науката Наоми Орескес и колегата й Ерик М. Конуей твърдят, че политически и индустриални учени прикриват факти, свързани с общественото здраве, включително какви са ефектите на тютюна, пестицидите и дупките в озоновия слой. По книгата им „Продавачи на съмнение“ вече е заснет и документален филм. Книгата буди любопитството на Мъск и през 2013 г. той коментира в Twitter, че същите сили, които отричаха, че пушенето причинява рак, сега отричат ​​опасността от климатичните промени.

9. „Трилогия за Фондацията“ на Айзък Азимов

Подобно на книгата „Властелинът на пръстените“, трилогията за Фондацията: „Фондацията“ от 1951 г., „Фондация и Империя“ от 1952 г. и „Втората Фондация“ от 1953 г. изиграва огромна роля за пробуждането на ранния интерес на Мъск към научната фантастика. Книгите говорят за падането на измислената Галактическа империя, която се състои от милиони планети, обитавани от хора. Ето защо през 2013 г. в интервю пред „The Guardian“ той споделя: „Уроците по история казват, че цивилизациите се развиват циклично. Това може да се проследи до древни времена - Вавилон, шумерите, после египтяните, римляните, Китай. Очевидно сега сме във възходящ цикъл и се надявам това да е така, но може и да не е така. Може да се случат някои събития, които да доведат до намаляване на нивото на технологиите. Като се има предвид, че за пръв път от 4,5 милиарда години човечеството има възможност да удължи живота отвъд границите на Земята, изглежда, че би било разумно да се действа, докато прозорецът все още е отворен, без да се очаква, че той ще остане отворен прекалено дълго време“.

10. „Луната е наставница сурова” на Робърт Хайнлайн

Този роман от 1966 г., по-късно награден за научна фантастика, рисува антиутопична картина на близкото бъдеще. Сюжетът разказва за няколко души, които са прогонени от Земята на Луната и там създават свое либертарианско общество. През 2076 г. група бунтовници, включително суперкомпютър на име Майк и един въоръжен компютърен инженер, застават начело на революция на лунната колония срещу земните владетели. Това е ярък фентъзи свят, който може да задоволи наистина активното въображение, като това на Мъск. Може би затова, в интервю през 2014 г. той казва, че тази книга е най-доброто произведение на Робърт Хайнлайн.

11. „Живот 3.0: Да бъдеш човек в епохата на изкуствения интелект” на Макс Тегмарк

Авторът на книгата, професор в Технологичния институт на Масачузец - Макс Тегмарк, обяснява как да се запазят предимствата на изкуствения интелект за човешкия живот и да се направи технологичен прогрес, съобразен с човешките цели за бъдещето. Това е една от малкото книги, препоръчани от Мъск, която разглежда възможностите на изкуствения интелект като добри, а не като зли. 

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ