Защо не трябва да се страхувате да сгрешите

Защо не трябва да се страхувате да сгрешите

Защо не трябва да се страхувате да сгрешите

„Ако не правите грешки, значи не правите нищо и сте безучастни зрители на собствения си живот. Абсолютно съм убеден, че този, който действа, греши.”(Джон Уудън, легендарен баскетболен треньор в САЩ)  

Тези думи се превръщат в девиз за мнозина, които успяват да преодолеят страховете си и да действат.

В книгата си „Треньор Уудън: Най-голямата тайна“ Пат Уилямс, първи вицепрезидент на Орландо Меджик, описва формулата на треньора за успех, като обяснява защо се тревожи истински, когато момчетата от отбора не допускат достатъчно грешки на тренировките, а понякога и на мачовете. Той казва, че иска да им изгради имунитет срещу страха от грешките.

Според него е задължително да сгрешиш много пъти, преди да станеш добър в дадена област. Тренировките са идеалното място за допускане на грешки, за да бъде след това успешен мачът. А ако сгрешиш на мача, когато е наистина важно, ще си извадиш още по-полезни изводи занапред.

Тази философия се отнася с пълна сила и за живота. Грешките се пораждат от действия. Но същото се отнася и за успехите. Ако искаш да достигнеш върха, първо трябва да си познал разочарованието и неуспеха. Човек трябва да бърза, но не и да прибързва.

Предизвиквайте себе си, решете какво искате и действайте. В основата на всяка пасивност стои именно страхът от неуспех. Когато се преодолее, пътят към удовлетворението и щастието е открит.

Запознайте се с пълния текст на страницата на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ