В капана на отговорността

В капана на отговорността

В капана на отговорността

Да бъдеш отговорен е добра черта, нали? Това означава, че спазвате обещанията си и че хората могат да разчитат на вас. Въпреки това, поемането на прекалено много отговорности наведнъж може да бъде изключително вредно за вашата кариера, тъй като това означава, че трябва да разделяте вниманието и енергията си в няколко различни посоки, което от своя страна може да ви попречи да обърнете нужното внимание на наистина важните неща.

„Що се отнася до съвременното работно място, повечето шефове с удоволствие биха се възползвали от възможността да ви натоварят с колкото се може повече задачи и да очакват от вас да работите усърдно по-всяка една от тях. Поемането на много отговорности е знак за инициативност, а в бизнеса на това се гледа по-положителен начин. В тези моменти може да бъде значително по-лесно да кажете „да“, отколкото да откажете предложението. Поемането на отговорности ни кара да се чувстваме важни.“, казва Дори Кларк, автор на книгата „Entrepreneurial You: Monetize Your Expertise, Create Multiple Income Streams, and Thrive.“

Именно поради тези причини е толкова лесно да попаднете в „капана на отговорността“, който ви поставя в незавидната ситуация, при която трябва или да изпълните поетите ангажименти я за сметка на вашето психическо и физическо здрав, или да разочаровате хората, на които сте дали обещание.

Ограничаването на професионалните отговорности от друга страна има няколко предимства, които могат да ви направят по-ефективни и продуктивни във вашето ежедневие. Ето и част от тях:

1. Ще имате по-добра концентрация

„Ежедневието на много от нас е пълна лудница, защото ние не отделяме време, за да анализираме как прекарваме времето си. Това може да бъде изключително важно, тъй като то ще ви позволи да видите къде инвестирате най-голямата част от вашата енергия и кои дейности ви носят най-голяма възвращаемост за времето, което инвестирате в тях.“, казва Кларк.

Кларк е фен на управлението на времето и наскоро е направила експеримент, в който на всеки 30 минути е отделяла време, за да анализира нещата, които е правила.

„Добре е да бъдете честни със себе си. Много хора избягват да правят разчет на своето време, защото това им изглежда скучно и обременяващо, но истината е, че не можете да вземете най-добрите решения за себе си, ако не разполагате с данни, с които да ги подкрепите.“, казва тя.

Когато идентифицирате дейностите, за които отделяте най-много време, оценете доколко те помагат за постигането на вашите цели и приоритети.

„Обективно погледнато, няма правилен или грешен начин, по който да прекарвате времето си. Има обаче правилен и грешен начин що се отнася до целите, които искате да постигнете. Ако казвате например, че искате да привлечете повече клиенти през годината, а не отделяте никакво време за срещи и разговори с потенциални клиенти, то тогава вашите действия не отговарят на целите ви.“, казва Кларк.

Ако има разминаване между начина, по който прекарвате времето си, и вашите приоритети, разберете каква е причината и коригирайте графика си.

Когато шефът ви възложи задачи, които смятате, че не водят до продуктивна употреба на вашето време, проведете разговор с него, като му обясните кои действия според вас трябва да получат най-голямата част от вашето внимание и енергия.

2. Ще бъдете принудени да делегирате

Ако сте отговорен човек, най-вероятно се чувствате поне малко неудобно и неестествено, когато делегирате задачи. Освен че имате чувството, че губите контрол, вие мислите, че губите и част от уважението на останалите, защото един вид признавате, че не можете да се справите с всичко сам. Истината е, че когато имате по-малко отговорности вие се научавате да разчитате на вашите служители и колеги и започвате да цените по-високо техните умения и качества. Това създава ситуация, в която всички са печеливши.

„Хората не могат да се развиват, ако нямат възможността да изпробват нови нещата и понякога да се провалят в задачи, които не са от критично значение за компанията. Компромиса, който трябва да приемете в случая, е, че те не винаги ще изпълняват задачите на нивото на вашите стандарти за качество. Ако обаче са си свършили работата достатъчно добре, то всичко е наред. От време на време обаче те ще се справят дори по-добре, а вие и цялата компания ще имате възможността да научите нещо ново“, казва Кларк.

3. Ще имате време за стратегическо отлагане

„Всички хора имат някакъв лимит от време, в което могат да бъдат концентрирани върху една задача. Може да ви се иска да работите по важен доклад 12 часа без прекъсване, но в определен момент ще изгубите концентрация и няма да бъдете ефективни“, казва Кларк

Когато чувствате липса енергия и концентрация, вместо да си губите времето с празни приказки и браузване в интернет, Кларк съветва да се възползвате от така нареченото „стратегическо отлагане“, прие което оставяте на страна приоритетната задача и се захващате с нещо, което в момента не е на дневен ред.

„Опитът ми показва, че задачите, които трябва да бъдат свършени възможно най-бързо, носят по-малко удовлетворение и могат да бъдат по-досадни и тягостни. Често човек е по-креативен и мотивиран когато работи по-проект, чиито краен срок за изпълнение е след няколко седмици или месеца. Стратегическото отлагане ви позволява да работите задачи, които не са спешни, но така или иначе някой ден трябва да бъдат завършени. По този начин вие може да сте сигурни, че не си губите времето, дори когато не работите по най-неотложните задачи.“, казва още Кларк.

По материал от FastCompany.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ