Сривът на борсите потопи и акциите на компании, разработващи 5G. Но, ще поскъпват

Сривът на борсите потопи и акциите на компании, разработващи 5G. Но, ще поскъпват

Сривът на борсите потопи и акциите на компании, разработващи 5G. Но, ще поскъпват

Телекомуникационни компании и производители на чипове работят усилено върху изграждането на 5G безжични мрежи с планове да пуснат на пазара продукти за тази услуга по-късно тази година. Разпространението на коронавируса по света обаче забави потенциалното стартиране на 5G продукти, като изследователските фирми очакват огромен спад на доставките на 5G смартфони тази година, съобщава Learnbonds.

Bank of America очаква глобалните 5G доставки на смартфони да възлязат на около 160 милиона през тази година спрямо по-ранната прогноза от 200 милиона.

Анализаторите обаче прогнозират силно възстановяване на 5G продукти, което също би помогнало за повишаване на доверието на инвеститорите в акции на компании, занимаващи се с разработка на 5G технологии. Понастоящем тези акции се търгуват със значителни спадове заради паниката на борсите през последния месец. 

По-долу са изброени петте най-големи компании, занимаващи се с разработка на 5G технологии, които в момента търгуват акциите си с отстъпки заради спадовете в сравнение с обичайната цена. Моментът може да се окаже подходящ за закупуването на такива акции.

Apple (NASDAQ: AAPL)

Цените на акциите на Apple претърпяха сериозен подем през последното тримесечие на миналата година и началото на 2020 г. на фона на перспективите за пускането на 5G телефона им тази есен. Въпреки това, целта за стартиране през септември изглежда мрачна поради по-широкия срив на пазара и бавния оперативен напредък.

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че Apple все още е в състояние да пусне 5G iPhone тази есен, тъй като се очаква масовото му производство да започне през май. Дори ако компанията пропусне целта си за стартиране през септември, перспективите й са значително силни за 2021 г. 

Qualcomm (NASDAQ: QCOM)

Цената на акциите на Chipmaker Qualcomm претърпя огромни загуби през последния месец поради срива на пазара заради COVID-19, който отне над 30% от стойността от S&P 500. Qualcomm има сделка с Apple за предоставяне на 5G чипове. Canaccord Genuity прогнозира силното влияние на коронавируса върху Qualcomm в краткосрочен план, но също така очаква силно възстановяване в дългосрочен план на фона на потенциалния растеж на приходите от 5G технологии.

Broadcom (NASDAQ: AVGO)

Въпреки че производителят на чипове Broadcom няма как да изпълни прогнозите за приходите и печалбите за първото тримесечие, компанията очаква възстановяване през втората половина на годината. Приходите ѝ за първото тримесечие достигнаха 5,86 млрд. долара в сравнение с консенсусната оценка от 6 млрд. долара. „Нашата увереност в ускорението беше обусловена от очакваното стартиране на 5G телефоните в края на годината и очакваните големи разходи за центрове за данни от клиенти в един хипер облак“, каза главният изпълнителен директор по-рано този месец.

Intel (NASDAQ: INTC)

Цената на акциите на Intel загуби близо 30% от стойността през изминалия месец, но въпреки това компанията обяви, че се стреми да произвежда 90% от продуктите по график, въпреки забавянията, свързани с коронавируса. Въпреки че компанията продаде своя 5G бизнес модем през миналата година, главният изпълнителен директор на Intel вярва, че компанията му все още ще бъде голям 5G играч. Intel генерира годишен ръст на приходите до 8% през последното тримесечие, като компанията очаква да генерира годишни продажби от около 75 млрд. долара.

Skyworks Solutions (NASDAQ: SWKS)

Skyworks Solutions разработи модерна платформа Sky5, за да разшири обхвата си на 5G технологията сред клиентите. Компанията твърди, че захранва различни неща с 5G като смартфони, индустриална роботика, безжична инфраструктура, автономни превозни средства, виртуални асистенти и умни домове. Наскоро компанията обяви, че е засилила портфолиото си Sky5, като е добавила мобилни платформи Vivo, Oppo и Xiaomi 5G.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ