Американският сенат одобри законопроект за 52 млрд. долара субсидии за производството на чипове

Американският сенат одобри законопроект за 52 млрд. долара субсидии за производството на чипове

Американският сенат одобри законопроект за 52 млрд. долара субсидии за производството на чипове

Американският сенат одобри законопроект за предоставяне на 52 млрд. долара субсидии за производството на чипове в САЩ в опит да постигне компромис след месеци на дискусии, предаде Ройтерс.

Процедурното гласуване с 68 срещу 28 гласа изпраща законопроекта обратно в Камарата на представителите за процедура, с помощта на която да се даде официален старт на процес, известен като „конференция“. Целта на този процес е представители на двете камари ще опитат да се споразумеят за компромисна версия.

Непрекъснатият недостиг на чипове в цялата индустрия доведе до проблеми с производството на автомобили и електроника, което накара някои фирми да ограничат дейността си. Започнаха да се чуват и призиви за намаляване на зависимостта на САЩ от други страни, които са водещи доставчици на полупроводници.

Сенатът прие на първо четене законопроекта за чиповете през юни, разрешавайки отпускането на 190 млрд. долара за укрепване на технологиите и изследванията в САЩ, така че страната да може да се конкурира по-добре с Китай. Камарата на представителите прие ранна версия на документа още в началото на февруари.

Законопроектите използват различни подходи за адресиране на конкурентоспособността на САЩ спрямо Китай по широк спектър от въпроси, както и относно търговията и по някои разпоредби, свързани с климата.

Американският министър на търговията Джина Раймондо отбелязва, че преди две десетилетия САЩ са произвеждали около 40% от всички чипове в света, докато днес страната отговаря за едва 12% от производство. Вотът на Сената придвижи САЩ „една стъпка по-близо до възстановяването на американското производство на чипове, осигуряване на ключови вериги на доставките и привличане на добри производствени работни места в страната“, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ