Apple превръща улиците на големите градове в изкуство с допълнена реалност

Apple превръща улиците на големите градове в изкуство с допълнена реалност

Технологичният гигант Епъл (Apple) изнася галерията в реалния свят, създавайки забавен дигитален градски пейзаж чрез допълнена реалност (AR), информира Ройтерс. 
Инструментът на Епъл за допълнена реалност, който е активен в Париж, Ню Йорк, Лондон, Токио, Хонконг и Сан Франциско, подобрява реалния живот, наслагвайки над изображението на действителността думи и образи, твърдят почитателите на новата технология. 
Активисти, следящи за неприкосновеността на личното пространство, обаче предупреждават, че допълнената реалност може да стане инструмент, който да направи градските пространство играчка за корпорациите и източник на финансова изгода. Интерактивните произведения на изкуството - цветни думи и изображения, които се носят над градския хоризонт и сградите, са част от обиколка, за която имате нужда от смартфон и съответното приложение, пише БТА.
Лондонската обиколка например показва текст в пъстрите цветове на дъгата над статуя на лъв на площад "Трафалгар", а от бетонния под на Ковънт гардън изниква сложна заводска поточна линия. 
Според Епъл проектът е забавен начин да се привнесе изкуството в живота на хората и да се "допълни" животът в големия град. Според някои обаче технологичният концерн превзема обществените пространства. 
Проектът е подобен на феномена Покемон гоу (Pokemon Go), който превзе света през 2016 година, изпращайки милиони потребители по улиците, из офисите и парковете в "лов" на анимационни герои.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ