Технологии

Компанията за сателитен интернет на Илон Мъск започна тестове във Великобритания

Компанията за сателитен интернет на Илон Мъск започна тестове във Великобритания

Starlink, компанията за осигуряване на висококачествен интернет достъп от сателити, изстреляни в орбита, е започнала тествания на услугата си, предаде Си Ен Би Си. Дружеството, което е подразделение на компанията за космически изследвания SpaceX на предприемача и актуален най-богат човек на планетата Илон Мъск, засега работи на територията на Великобритания с лиценз от местния телеком Ofcom.

Плановете са Starlink да генерира приходи от 30 млрд. долара годишно от продажбата на сателитен интернет достъп. „Компанията ще е в полза на традиционните телекоми, защото ще осигурява достъп на клиентите, на които е най-трудно да се предостави услуга“, коментира преди време Мъск. До края на 2021 г. компанията ще се стреми да има 1440 сателита в орбита, като в тази цел тя ще се конкурира с британската OneWeb.

В момента цената на Starlink във Великобритания за сателитния интернет е 89 паунда месечна такса (196 лв.) за скорост между 50 и 150 мегабита/секунда и отделно 439 паунда (976 лв.) еднократна такса за сателитната чиния, с която се улавя сигналът. Средната скорост на широколентовия интернет във Великобритания е 65 мегабита/секунда,  но живеещите в селскостопански райони често имат проблеми с постигането на такава скорост на интернет.

Гърция, Германия и Австралия също са предоставили лиценз за опериране на Starlink.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ