Маратонът на суперсилите

Маратонът на суперсилите

Маратонът на суперсилите

Съединените щати може да имат преднина в някои аспекти от технологичната си надпревара с Китай, но експертите предупреждават, че най-голямата икономика на планетата на може да си позволи да лежи върху стари лаври и че тя трябва да търси повече сътрудничеството със своите съюзници и да промени вътрешната си политика, пише СИ Ен би Си.

Наред с развитието на търговската война между САЩ и Китай, двете страни са въвлечени в яростно съревнование за господство в различни технологични области от ново поколение, сред които 5G мрежите и изкуствения интелект (ИИ).

През последните няколко години Пекин редица планове, които се надява да превърнат Китай в световен лидер в различни технологични области:

Страната в момента се подготвя за старта на 15-годишен план, известен като „Китайски стандарти 2035“, който е очертава плановете на страната за задаване на глобалните стандарти за технологиите на бъдещето.

През 2017 г. Китай представи амбициите си да се превърне в световен лидер в областта на изкуствения интелект до 2030 г.

През 2015 г. Пекин представи планът „Произведено в Китай 2025 г.“, които цели да превърне Китай в глобален лидер в производството на високотехнологични стоки и услуги.

Планът за „Китайски стандарти 2035“ на практика се свежда до технологичните спецификации и правила, които определя начина, по които работят технологиите, които използваме в ежедневието си, като например мобилните мрежи. Способността на една страна да влияе върху тези правила може да й даде огромно влияние в различни области на новите технологии.

„По същество надпреварата между САЩ и Китай е за това кои ще контролира глобалната инфраструктура и стандартите в областта на информационните технологии“, коментира Франк Роуз от The Brookings Institution по време на уебинар по-рано този месец.

САЩ са лидери по конкурентоспособност в ИИ сектора

Неотдавнашен доклад на Citi за конкурентоспособността в сектора на изкуствения интелект в 48 показва, че САЩ все още е лидер със значителна преднина. Останалите 48 икономики в индекса се очаква да се сблъскат със „сериозни трудности при наваксването с ИИ индустрията на САЩ през периода 2020-30 г.“, се казва в доклада.

Тази сила на САЩ се дължи до голяма степен на ИИ патентите, инвестициите и академичните изследвания. Според Citi класирането не е изненада, като се има предвид, че повечето водещи софтуерни компании са базирани в САЩ.

Класацията изградена на база пет фактора, а именно: академични изследвания, патенти, инвестиции, пазар на труда и хардуер в сферата на изкуствения интелект.

Докладът установява още, че единствено Китай, който е на второ място след САЩ в индекса, ще успее да „култивира независима и достатъчно силна екосистема за ИИ индустрията, заради икономически и геополитически причини“.

Без лежане на стари лаври

Китай има да наваксва в две области – реактивните двигатели и полупроводниците, коментира Майкъл Браун, директор на отдела за отбранителни иновации в Министерството на отбраната на САЩ.

„Те все още не са стигнали до тази точка, но мисля, че не можем да лежим на стари лаври. Смятам, че те могат да се съревновават с нас и това ме притеснява“, каза Браун.

 Макар че много страни инвестират в усилията за подобряването на биотехнологичния си сектор, Китай е „единственият, чиито мащаб би могъл потенциално да представлява заплаха за американското превъзходство“, коментира Скот Мур, директор на Global Penng директор на Penn Global China Program на Университета на Пенсилвания по време на същия уебинар.

Китай има за цел биотехнологиите да представляват около 4% от китайския БВП до 2020 г., като в момента те отговарят за 2% от БВП на САЩ.

„Маратон на суперсилите“

Експертите обръщат внимание на факта, че САЩ може да се възползва от съюзите си с други страни и да преориентира вътрешната си политика, за да повиши своята конкурентноспособност.

„САЩ и техните съюзници отговоарят за почти две трети от разходите за научноизследователска и развойна дейност в световен мащаб. Има много начини, по които те могат да използват това изобилие от познания и да координират общите си приоритети“, коментира Андрю Аймбри от центъра за сигурност и и нововъзникващи технологии към университета в Джорджтаун по време на уебинара.

Инвестирането в изследователска дейност, както на правителствено, така и на академично ниво, е „доказана стратегия“ от времето на Студената война, която може да бъде приложена и в настоящата ситуация, казва Браун. Той обаче подчерта, че по-важната и по-трудна за реализиране стратегия изисква „реформа в начина на бизнес мислене и на капиталовите пазари“. Те трябва да пренесат фокуса си от краткосрочните към дългосрочните цели.

Според него краткосрочното мислене е дълбоко внедрено в бизнес общността в САЩ. Той смята че това се дължи на прекомерния фокус върху финансовите доклади за тримесечието и по-кратките периоди на държане на акции.

От друга страна, Китай подхожда към всичко с дългосрочна перспектива и гледа на технологиите и иновациите като ключови сфери за развитието на националната си стратегия.

„Краткосрочното мислене не е правилният подход, ако САЩ искат да бъдат готови за маратон на суперсилите с Китай. Трябва да променим начина си на мислене или рискуваме да изгубим надпреварата с Китай“, коментира Браун.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ