Създадоха течна батерия, която може да издържи десетилетие

Създадоха течна батерия, която може да издържи десетилетие

Създадоха течна батерия, която може да издържи десетилетие

Изследователи от Харвардския университет създадоха течна батерия, която може да запази заряда си десетилетие, съобщава Wired. Литиево-йонните батерии бързо губят мощност, животът им е изключително кратък, и са трудни за рециклиране. Сега учените от Харвард са намерили решение на този проблем. Така наречената течна батерия губи един процент от капацитета си на всеки 1000 цикъла зареждане.

Екипът е разработил вид батерия, която съхранява енергия в течни разтвори. Решението е в промяната на молекулите на електролита, фероцена и виологена така, че те да остават стабилни, водоразтворими и устойчиви на разграждане. Батерията не е токсична, не корозира и издържа много по-дълго, отколкото сегашните литиево-йонни модели. Батериите от този тип често се използват като решение за съхранение на възобновяеми енергийни източници от вятъра и слънцето, но изискват редовна електролитна поддръжка.

"Тъй като успяхме да разтворим електролитите във вода, създадохме дълготрайна батерия, която можете да оставите в мазето си", казва Рой Гордън, професор по химия и материалознание в Харвардския университет, съ-ръководител на изследването и допълва: "Ако я разлеете на пода, тя не би разяла бетона и тъй като не корозира, можете да използвате по-евтини материали за съхранението й."

"Ако можем да получим добра целева цена, това би могло да промени света", каза Майкъл Азис, професор по енергийни технологии в Харвард. От университета са подали молба за патент за пробива си с "иновациионната технология на течната батерия".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ