Toyota и Intel в съвместен бизнес: Инвестират в летящи таксита

Toyota и Intel в съвместен бизнес: Инвестират в летящи таксита

Toyota и Intel в съвместен бизнес: Инвестират в летящи таксита

Японският автомобилен гигнат Toyota ще инвестира 394 млн. долара в стартъпа на Joby Aviation, който разработва т.нар. "летящо такси". Кръгът за финансиране е на обща стойност от 590 милиона долара като в него вече са се включили компании като Intel и JetBlue, съобщава Financial Times.

Целта е услугата да тръгне до 2023 година. Финансирането на проекта е набрало вече 720 милиона долара като това се отчита като най-добре финансираната компания за разработка на въздушни таксита в момента според редица финансови експерти.

Германският конкурент Volocopter, подкрепен от родителя на Mercedes-Benz - Daimler, е събрал 81 млн. eвро и се надява да стартира търговските си услуги в Сингапур до 2022 г. Lilium, базирана в Мюнхен, е привлякла 101 млн. долара и заяви, че се надява на "смислен" старт на пазара през 2025.

JoeBen Bevirt, изпълнителен директор на Joby каза, че сътрудничеството с Toyota "представлява безпрецедентен ангажимент за пари и ресурси за нас и тази нова индустрия към един от водещите световни производители на автомобили".

Шигеки Томояма, вицепрезидент на Toyota от своя страна ще се присъедини към борда на директорите на Joby.

Основаният през 2009 г., стартъп на Joby твърди, че електрическият им самолет за четирима пътници, който може да излита и каца вертикално като самолетите на Озпрей, използвани от американските морски пехотинци, ще може да пътува с до 200 мили в час за обхват от над 150 мили, въпреки че настоящият му прототип все още не отговаря на тези спецификации. Производствената му база е в Марина, Калифорния, южно от Санта Крус.

Изпълнителният-директор Пол Скиара, предприемач и съосновател на Pinterest заяви, че Toyota ще помогне на Joby да разшири производството и да засили контрола на качеството и разходите. Прототипите на компанията са произведени вътрешно с по-леки материали, отколкото обикновено се използват в космическото пространство.

"Това е като първите дни на електрическите превозни средства на земята", каза Скиара. "Не са много компаниите, които ще търсят развитие".

Даниел Елуел, бивш шеф на Федералната авиационна администрация в САЩ предупреди, че FAA няма да одобри лесно превозните средства, докато не се гарантира безопасността. "Вие виждате идеалния начин за превоз на хора в градовете", каза той. "Аз пък виждам превозни средства с размерите на автомобил с множество ротори, висящи над хората, които разхождат кучетата си".

Joby вече има многогодишно споразумение с Uber, който се съгласи да предостави "управление на въздушното пространство, инфраструктура на въздушното пространство и клиентски интерфейси", заявиха от компанията.

Uber също работят върху свое летящо такси съвместно с Hyundai като те също се насочиха към 2023 година за пускане на първия им модел в експлоатация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ