TrustChain Iniciative гарантира произход в бижутерийната индустрия

TrustChain Iniciative гарантира произход в бижутерийната индустрия

TrustChain Iniciative гарантира произход в бижутерийната индустрия

Водещи световни фирми в сферата на бижутерията внедряват блокчейн „тефтер“, който ще гарантира произхода на техните продукти от добива в мината до витрината на магазина.

Гарантирането на автентичността на произхода на своите продукти винаги е било предизвикателство за бижутерийната индустрия.

Днес този проблем е на път да бъде разрешен веднъж за винаги, след като водещи компании в сферата на бижутирийната индустрия внедриха онлайн електронен „тефтер“, чрез който да се подобри в глобален мащаб гарантируемостта на произхода на диамантите, а и на другите изделия в бижутерийната индустрия.

Тази инициатива се казва „TrustChain Initiative”, и използва blockchain облачната услуга на IBM, за да позволи на купувачите да проследяват произхода и пътя на златни и диамантени огърлици, гривни и пръстени, като за целта просто използват оналйн платформа, която проследява добвива и процеса на обработка, до завършения продукт.

В осъществяването на този проект са се включили и Underwriter Laboratories (UL) – независима компания, която предлага различни удостоверителни услуги, както и пет компании, които изпълняват дейности в различни етапи на производствения процес: Rio Tinto Diamonds (доставчик на диаманти, работещ на Proof of Concept принципа), Leach Garner (доставчик на благородни метали), Asahi Refinery (рафинерия за благородни метали), Helzberg (щатски дистрибутор на бижутерийни изделия) и Richline Group (световен производител на бижутерийни изделия).

„Тази инициатива е изключително важна за нашата индустрия, тъй като искаме да създадем една колективна отговорност и да издигнем практиките по отношение на гаранцията на произхода на нови висоти”, заяви Марк Хана, главен маркетинг директор на Richline Group.

Trustchain все още не е напълно завършена, тъй като в момента се работи по ключов компонент от мрежата – начина по който потребителите ще могат да получат самата гаранция за автентичността на произхода на стоката.

Марта Бенет, анализатор към Forester Research, заяви, че въпреки, че Blockchain мрежата е инициатива, която си заслужава инвестициите, и е страхотен старт, все още няма достатъчно ползватели за да се наложи като фактор.

Експерти от Софтуерния университет напомнят, че през 2016 г. базираната в Лондон Everledger Ltd също използва Blockchain улсугите на IBM, за да създаде мрежа по снабдителната верига, която да регистрира и проследява диаманти.

През декември миналата година, De Beers (които контролират 35% от световното производство на диманти) анонсираха своето намерение да пуснат т.нар. „общоиндустриална“ blockchain мрежа, която да проследява диамантите. Освен удостоверяване на автентичността, мрежата на De Beers ще се стреми да гарантира, че скъпоценните камъни не са добивани от зони на военни конфликти, където продажбата на такива би могло да се използва за финансиране на насилствени актове.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ