Технологии

Учени създадоха технология за производство на акумулаторни батерии от медицински отпадъци

Учени създадоха технология за производство на акумулаторни батерии от медицински отпадъци

Учени от Националния изследователски технологичен университет в Москва съвместно с колеги от САЩ и Мексико, разработиха нова технология за получаване на акумулаторни батерии от използвани медицински маски и опаковки от лекарства. Според авторите, технологията ще направи възможно превръщането на трудно изхвърляните отпадъци в суровини. Проучването е публикувано в Journal of Energy Storage, предава БГНЕС. 

Според изследователи на NUST MISIS, по време на световната пандемия от коронавирус хората са използвали минимум по 130 милиарда предпазни маски ежемесечно. Това се превръща в стотици тонове полимерни отпадъци. При изгарянето им се отделят токсични газове, така че проблемът с преработката на тези отпадъци е особено актуален.

За изработката на акумулатори от старите маски е нужно само да се добави графен, уточняват учените.

Новата технология дава възможност за получаване на тънки, гъвкави, евтини батерии, които поради ниската си цена могат да бъдат и за еднократна употреба. Те превъзхождат по редица начини традиционните батерии с метално покритие, които са по-скъпи за производство. Новите батерии, според авторите на разработката, могат да се използват в домакински устройства, от часовници до лампи.