Румъния пуска директни влакове до България

Румъния пуска директни влакове до България

Румъния пуска директни влакове до България

Румънските железници пускат директни влакове от Букурещ към Гърция, Турция и България, съобщава в. "Ромъния либера". Компанията ЧеФеРе (CFR) съобщава, че в периода 2 юни - 2 октомври 2017 г. предоставя на клиентите си възможността да пътуват директно от Букурещ до Солун, Халкалъ (Истанбул), София и обратно.

Според разписанието на влаковете този до Турция ще се движи всеки ден и ще има спален и кушет вагон. Влакът до Гърция ще пътува от Букурещ в петък и ще се връща от Солун в неделя, а влакът до София ще пътува всеки ден, като билет отиване и връщане във втора класа струва приблизително 30 евро, пише "Ромъния либера".

Румънската национална банка предупреждава, че липсата на публични инвестиции загробва частния сектор и намалява икономическия растеж на Румъния, съобщава в. "Зиарул финанчиар". През 2016 г. икономическият растеж бе 4,8 процента и дойде почти изцяло от потреблението. Инвестициите тъпчеха на едно място и дори намаляха. Износът вървеше добре на фона на икономически растеж над очакваното в Европа, която е основният пазар на Румъния.

За тази година правителството си е поставило цел за икономическия растеж от 5,2 на сто, но има малки шансове да я постигне, тъй като инвестициите тъпчат на едно място. Основните кредитори на Румъния смятат, че икономическият растеж ще бъде между 4,2 и 4,3 процента, като подобни оценки дават и водещите анализатори на румънския пазар, посочва финансовото издание.

Започна битката за лидерския пост в най-голямата опозиционна формация - Национално-либералната партия (НЛП), пишат днес румънските вестници и съобщават как са се разпределили лагерите в политическата сила. Лудовик Орбан и Кристиан Бушой внесоха вчера кандидатурите си за лидерския пост в НЛП, докато настоящият временен председател Ралука Туркан обяви, че няма да се кандидатира. Според в. "Ромъния либера" Лудовик Орбан има предимство, но групата около Кристиан Бушой се надява да навакса изоставането до конгреса на 17 юни.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня съобщи, че следващата седмица ще обсъди с премиера Сорин Гриндяну и с Калин Попеску Таричану, лидер на коалиционния партньор - Алианс на либералите и демократите, възможността за промени в правителството, съобщава информационният сайт Зиаре.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ