Удари ли часът за гаранционния фонд в туризма

Удари ли часът за гаранционния фонд в туризма

Удари ли часът за гаранционния фонд в туризма

Министерството на туризма започва консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт-краен клиент и който ще защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно на днешната среща на министър Ангелкова с представители на обединение „Бъдеще за туризма” (ОБТ).* Фондът ще бъде приет със закон до края на годината и ще замени досегашната застраховка „Отговорност на туроператора”. Организацията, в която участват туроператори, туристически агенти, собственици на места за настаняване и изхранване, екскурзоводи и превозвачи, представи дългосрочната си стратегия за развитие на сектора. 
По предложение на министър Ангелкова туризмът ще бъде включен в бъдещата мярка 80:20, която ще се отнася само за някои сектори и сега се обсъжда от кабинета.  

Министър Ангелкова е оптимист, че на утрешното си заседание парламентът ще приеме срокът за възстановяване на сумите от туроператорите към клиентите да бъде удължен до 12 месеца, считано от 13 май 2020 г. „Работим активно с туристическия бранш, позицията ни е, че в сътрудничество можем да решаваме спорните въпроси, а за това са нужни общи усилия и постигане на баланс. Очертахме конкретни области за съвместна дейност, за да можем максимално бързо да съдействаме на работещите в туризма да се справят с тежката ситуация и да защитят здравето и правата на туристите”, изтъкна министър Ангелкова в края на срещата. По нейно предложение бе договорено ОБТ да участва в разработването на различни законодателни инициативи, свързани със сектора и съпътстващите го услуги. В тази връзка ведомството на министър Ангелкова ще бъде включено в работната платформа futurefortourism.org.

В същото време обединение “Бъдеще за туризма” не се отказва от заявената готовност за протестни действия и от призива за оставка на ресорния министър, в случай че предложените искания не бъдат изпълнени. 

***

* "Обединение "Бъдеще за туризма" е платформа за сътрудничество между всички сегменти в българския туристически сектор, в която влизат над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица. На практика зад нея стоят около 300 000 заети в сферата на туризма – туроператори, туристически агенти, хотелиери, ресторантьори, собственици на къщи за гости и места за настаняване, екскурзоводи и превозвачи. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ