Учени: Умовете на китаристите са различни

Учени: Умовете на китаристите са различни

Учени: Умовете на китаристите са различни

Слушането на китара може да бъде хипнотизиращо, пише Life Hack. Китарата може да предизвика емоция, любов, спокойствие, страст. Тя може да извади най-доброто от една песен. 

Трудно бихме се сетили за музикална група без китарист в състава си. Добрите китаристи се превръщат в кумири, в легенди за поколения наред. Много китаристи твърдят, че свиренето на китара ги довежда до медитативно състояние. Но как свиренето на този инструмент се отразява на мозъка?

Все повече научни изследвания се занимават с това как функционира мозъкът на свирещите на китара в сравнение с всички останали. Това, до което науката достига и може за нас да е учудващо, вероятно много китаристи дълбоко в себе си инстинктивно знаят. А именно:

1. Мозъците на китаристите могат да се синхронизират.

Да, напълно вярно. Проучване, проведено в Берлин през 2012 г. на група китаристи, които са накарани да свирят едно и също парче, доказва след сканиране на мозъците им, че по време на изпълнението мозъците им са били в синхрон един с друг . Невронните мрежи в мозъка, свързани със социалното познание и музикалното възпроизвеждане, са били най-активни, когато участниците са свирели на своите инструменти. С други думи, способността им да се свързват един с друг, докато сирят, е изключително силна.

2. Китаристите имат по-силна интуиция.

Интуицията е "способността да се разбере нещо инстинктивно, без да е необходимо съзнателно мислене". И точно това се случва, когато двама души свирят на китара заедно. Способността да синхронизират мозъците си един с друг, произтича от дълбоко интуитивния им талант. Те могат да предвидят какво ще последва след поредица от акорди, без съзнателно да знаят това. Именно тази тяхна скрита способност им помага при свободните импровизации. Това обяснява и свидетелствата за характерната "химия" между музикантите в една група и защо понякога участват дори братя, които имат още по-силна връзка по между си. За този феномен действително се смята, че определя и начина, по който китаристите се учат да свирят. Докато много музиканти учат предимно чрез четене на нотни листове, китаристите учат повече чрез слушане. Това показва че китаристите имат изключителни импровизаторски умения и бърза мисъл.

3. Китаристите използват повече своето креативно подсъзнание.

Друг експеримент, този път над соло китаристи, разкрива че опитните китаристи съумяват да деактивират съзнателната част на мозъка си изключително лесно, правейки безсъзнателната, креативната и по-малко практичната за мисленето част по-ефективна. Това е в пълен контраст с останалите хора, които не свирят на китара. Това не е означава, че този несъзнателен начин на свирене не може да се научи. Тъй като мозъкът създава нови връзки, в зависимост от повтарящите се практики, мозъкът на китариста също може да се развива с течение на времето. Но има нещо специфично  в свиренето на китара, което позволява на тази магия да се случва.

Заключение

Докато всички ние знаем, че музиканти имат много бърза и креативна мисъл, изглежда че китаристите имат в допълнение и нещо специално. Може това да е по-силна интуиция или дори духовен елемент - така или иначе доказано е, че китаристите са изключителна порода хора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ