2018 идва със зрелищни небесни спектакли

2018 идва със зрелищни небесни спектакли

2018 идва със зрелищни небесни спектакли

Великото противостояние на Марс и Земята, дълго пълно лунно затъмнение, метеоритни потоци – 2018 година ще е богата на астрономически спектакли за земните жители.

Първото голямо небесно събитие ще е пълнолунието на 1 януари, разказва ТАСС и предлага календар на космическите феномени през 2018 г.

Малко след изгрев на небето в първия ден на годината с невъоръжено око ще можем да наблюдаваме ясно Меркурий, а на 7 януари ще се случи едно от най-забележителните приближавания на планети. Без телескоп ще се вижда сближаването на Марс и Юпитер – те ще са толкова близо помежду си, че дискът на пълната Луна ще може напълно да ги скрие от погледа ни.

А на 11 януари към тях ще се присъедини и Луната, което също си струва да се види.

На 27 януари можем да наблюдаваме първото за годината скриване на звездата Алдебаран от съзвездието Телец зад Луната. Това космическо събитие ще се повтори още няколко пъти през годината.

Още от началото на 2017 г. на пътя на Луната се оказаха звездата Регул от съзвездието Лъв и Алдебаран от Телец. Луната минава пред тях всеки месец, докато се върти около Земята, и всеки път ги скрива зад себе си. След известно време този феномен ще приключи.

На 31 януари ще има пълно лунно затъмнение – едно от най-зрелищните. Тогава ще е втората „Супер Луна“ и заради затъмнението тя може да се обагри в червено.

На 19 февруари започва шоуто на Венера – в продължение на няколко месеца планетата ще се вижда вечер на небето.

На 4 март наблизо ще премине  Меркурий, а на 29 март Венера ще приближи Уран и така ще стане ориентир за тези, които искат да наблюдават Уран – забележително събитие за любителите.  

На 9 май пък Юпитер ще влезе в противостояние със Слънцето и ще се доближи максимално до Земята.

Юли изглежда най-многообещаващ за астрономите. На 10 юли Венера ще мине близо до звездата Регул. Най-интересното събитие обаче предстои на 28 юли, когато Марс ще се доближи до Земята на най-краткото разстояние за последните 15-17 години. Този феномен се нарича "великото противостояние".

Марс се върти в изтеглена орбита около Слънцето, така че ту се приближава, ту се отдалечава. На всеки 2,5 години нашата планета догонва Марс и се оказваме на близко разстояние, но ако в този момент Марс се е приближил до Слънцето, разстоянието между него и нас е възможно най-малкото. Тази година то ще е около 55-58 млн. км. И в този момент земните телескопи могат да наблюдават ясно марсианския релеф. Тогава освен това ще е и едно от най-продължителните лунни затъмнения. Луната ще е в сянката на Земята почти час и половина и ще се обагри в пупурни тонове.

Пикът на един от най-прочутите метеоритни потоци, Персеидите, е на 13 август. В някои години могат да се видят до 60 „падащи звезди“ на час. Стига да няма облаци и мръсен въздух. Далече от градските светлини се виждат даже дирите на падащите метеори.

Следва още един мощен метеорен поток . Драконидите от съзвездието Дракон, които ще достигнат пик на 8 октомври. Обилен звезден дъжд ще предложат традиционно и Геминидите от съзвездие Близнаци. Тази година ще можем да видим средно около 75 метеора на час. Техният пик е на 14 декември и ако времето е в добро настроение, ще станем свидетели на най-зрелищното астрономическо събитие в края на 2018 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ