Брансън: Не се състезавам с Безос с полета до Космоса

Брансън: Не се състезавам с Безос с полета до Космоса

Брансън: Не се състезавам с Безос с полета до Космоса

В интервю за Ен Би Си основателят на Virgin Galactic сър Ричард Брансън отрече да участва в космическа надпревара с колегата си милиардер Джеф Безос, въпреки обявеният наскоро полет до космоса на Брансън, който изпреварва с 9 дни този на основателя на Amazon, предаде сайтът Space.com.

Полетът на Брансън е планиран за 11 юли, което дава повече от достатъчно време на Virgin Galactic преди изстрелването на ракетата New Shepherd на компанията Blue Origin, на борда на която ще бъде Безос. Заедно с милиардера ще пътува неговия брат Марк, 82-годишната авиаторка Уоли Фънк и все още неназован пътник, който плати 28 млн. долара за място на борда.

Въпреки неизбежните сравнения между плановете на двамата милиардери, Брансън отхвърли твърденията, че опитва да изпревари Безос в полета си до Космоса.

„Знам, че никой няма да ми повярва, когато казвам това, но наистина няма никаква надпревара“, коментира Брансън в епизод на Today Show, излъчен вчера. 70-годишният британец заяви, че няма търпение да полети в космоса и че е мечтаел за това откакто е видял кацането на „Аполо 11“ на Луната през 1969 г. Полетът на Безос е насрочен за 20 юли – деня на 52-годишнина от събитието.

Брансън заяви, че има предостатъчно място в сектора за множество космически компании, които да осъществяват туристически полети в космоса. Въпреки това обаче цените на билетите остава изключително високи, като засега това занимание ще бъде достъпно само за супер богатите.

До моментна около 750 души са се записали за полети на Virgin Galactic, като някои плащат по 250 хил. долара за тази възможност. Blue Origin не е оповестила стандартни цени за своите полети, но както споменахме по-горе, неназован богаташ е жертвал 28 млн. долара за място до Джеф Безос по време на полета на 20 юли.

Независимо кой от двамата ще осъществи полета си първи, този на Безос има потенциал да достигне по-голяма височина. Космическите кораби на Virgin Galactic обикновено не достигат границата от 100 километра (62 мили) надморска височина, която Международната авиационна федерация определя за т.нар „Линия на Карман“ -  границата между земната атмосфера и космическото пространство. Федералната авиационна администрация на САЩ и НАСА обаче считат, че границата е на 80 километра надморска височина (50 мили), което ще позволи на компанията на Брансън да се похвали с полет в Космоса. След като този праг бъде преминат, екипажът на кораба Unity 22 на Virgin ще остане в безтегловност за 4 минути, преди да започне спускането към Земята.

Макар че до момента Безос не е коментира плановете за полета на Брансън, преди години той заяви, че ракетата New Shepard е по-добра от тази на Virgin Galactic, тъй като може да премине линията на Карман от 100 километра надморска височина.

„Винаги сме казвали, че нашата мисия е да преминем линията на Карман, защото не искаме до имената ни да има звездичка, която да обяснява дали сме астронавти или не“, каза Безос през 2019 г. „Според мен това е нещо, което те ще трябва да адресират“, заяви тогава той, говорейки за Virgin Galactic.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ