Брансън се готви да изпревари Безос с полет в космоса

Брансън се готви да изпревари Безос с полет в космоса

Брансън се готви да изпревари Безос с полет в космоса

Kомпанията за космически туризъм Virgin Galactic обяви, че ще опита да осъществи следващия си тестов полет на 11 юли, като мисията й ще бъде първата с пълен екипаж, в редиците на който ще бъде и шефът на фирмата сър Ричард Брансън, предаде Си Ен Би Си.

Брансън е в надпревара с основателят на Amazon Джеф Безос, който по-рано миналия месец обяви, че ще направи първото си пътуване в космоса на 20 юли чрез ракетата New Shepherd на неговата компания Blue Origin. Той ще бъде придружен от брат си Марк и трети пътник, който плати 28 млн. долара за място на борд. Днес стана ясно, че третият пътник е 82-годишната авиаторка Уоли Фънк.

„След повече от 16 години изследвания, разработка и тестове, Virgin Galactic застава в предните редици новата търговска космическа индустрия, която ще отключи Космоса за човечеството и ще промени света завинаги.“, заяви Брансън в официално изказване.

 Това ще бъде общо четвъртия тестов полет на Virgin Galactic и първия с пълен четиричленен екипаж на борда. Последният полет на компанията бе осъществен на 22 май с два пилота.

На мисията с Брансън ще бъдат още трима експерти – главният инструктор на астронавтите Бет Моузес, водещия инженер Колин Бенет и Сириша Бандла, вицепрезидент по държавните въпроси.

От компанията заявиха, че ще предават полета на живо в Twitter, YouTube и Facebook.

На 25 юни Virgin Galactic съобщи, че е получила одобрение от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) да осъществява полети с клиенти в Космоса. Компанията очаква първите подобни полети да бъдат осъществени в началото на 2022 г.

Корабът на компанията ще прекара няколко минути на повече от 80 километра надморска височина, границата, над която според САЩ официално започва Космоса.

 Докато Virgin Galactic се съревновава само с Blue Origin в сферата на суборбиталните туристически полети, компанията SpaceX планира да превозва пътници на дълги полети в орбита и дори до Международната космическа станция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ