Долините на Марс се образували от порои преди 4 млрд. години

Долините на Марс се образували от порои преди 4 млрд. години

Долините на Марс се образували от порои преди 4 млрд. години

Имало е време, когато на Марс се изливали продължителни порои и бурни потоци се спускали към огромния океан. Водните изпарения кондензирали около вулканите и отново се изливали над планетата. Такава картина описват швейцарски и американски учени, анализиращи снимките от долините на Марс и речните корита в сухите райони на Земята.

Приликите са поразителни, отбелязва на сайта си Федералното политехническо училище в Цюрих, което работила заедно с учени от Чикагския университет.

Учените отдавна знаят, че на червената планета има долини, които силно напомнят на земните, но от години спорят как са се формирали. Една от основните хипотези е, че са се появили в резултат на валежи или на топенето на ледове по въздействието на марсианските вулкани.

Според новата теория на коритата на марсианските реки са издълбани от проливните дъждове, а не от води, просмукани от грунта. Подобни хидроложки процеси са протичали и на Земята.

Дъждът бил продължителен и обилен, но от време на време спирал и тогава потоците се носели стремително към океана, който заемал северната 1/3 от планетата.

Характерна особеност на земните реки в пустинните райони на Земята са острите ъгли, под които страничните долини се разполагат край основната. Във влажните райони тези ъгли са по-широки.

Условия, при които са се формирали долините с остри ъгли, е имало и на Марс. Според учените те са съществували относително кратко – в промеждутъка преди 3,6 и 3,8 млрд. години назад. Тогава атмосферата на Марс може би е била много по-плътна и водата – много повече. Пороите създали долините, които са запазени през изтеклите милиарди години. За учените остава загадка къде е изчезнала водата. Те смятат, че може да се е изпарила в космоса и не изключват, че е някъде близо до червената планета.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ