Европейската космическа агенция: Не трябва да позволяваме Мъск да определя правилата в Космоса

Европейската космическа агенция: Не трябва да позволяваме Мъск да определя правилата в Космоса

Европейската космическа агенция: Не трябва да позволяваме Мъск да определя правилата в Космоса

Генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер призова лидерите на континента да престанат да се съобразяват с амбициите на Илон Мъск да бъде лидер в новата космическа икономика, предупреждавайки, че липсата на координирани действия позволява на милиардера „сам да определя правилата“, предаде в. „Айриш таймс“.

Според Ашбахер готовността на Европа да помага с бързото разрастване на системата от сателити StarLink на Мъск рискува да застраши компаниите от региона и да им попречи да развият пълния си потенциал

„Космосът ще е много по-ограничен (по отношение на) честоти и орбитални слотове“, каза ръководителят на ЕКА в интервю за „Файненшъл таймс“. „Правителствата на Европа трябва да имат общ интерес да осигурят на европейските доставчици равни възможности за участие на един справедлив пазар“, добави той.

Германия наскоро кандидатства за членство в Международния телекомуникационен съюз, който координира използването на безжични честоти за пренос на данни, за да може да предостави на Starlink спектър за около 40 хил. сателита. Мъск вече е спечелил одобрение за над 30 хил. сателита през американските регулатори.

Тази година Мъск заяви, че неговата компания SpaceX е готова да похарчи до 30 млрд. долара за разширяването на Starlink.

По думите на Ашбахер мрежата на Starlink вече е толкова голяма, че регулаторите и конкурентите й трудно могат да наваксат изоставането си.

 „Имате един човек, който притежава половината активни сателити в света. Това е невероятно. Де факто той определя правилата. Останалата част от света, включително Европа,… просто не отговаря достатъчно бързо“, каза той.

Starlink и подкрепената от британското правителство ОneWeb водят надпреварата в създаването на съзвездия от сателити в ниската околоземна орбита за снабдяване с интернет на региони, които са труднодостъпни за традиционните кабелни мрежи.

Китайското правителство, както и Project Kuiper Amazon, също планират да създадат подобни съзвездия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ