Завръщане в Космоса

Завръщане в Космоса

Завръщане в Космоса

Залозите за SpaceX на Илон Мъск никога не са били толкова високи. В 23.33 ч. днес българско време компанията ще се опита да рестартира пилотираните космически полети на САЩ като изпрати двама астронавти на НАСА към Международната космическа станция в мисия, наречена Demo-2.

Това ще е първото извеждане в историята на хора в земната орбита от частна компания, пише CNN Business.

Събитието е историческо, тъй като НАСА и феновете на космоса очакват от близо десетилетие подновяването на американските пилотирани космически полети.

Защо това е важно?

Съединените щати не са изстрелвали астронавти в космоса след приключването на програмата за космически совалки през 2011 г. Оттогава астронавтите на НАСА трябваше да пътуват до Русия и да се прикачват към космическия кораб „Союз“ в страната. Това им струваше по 86 милиона долара за всеки успешно излетял астронавт.
Космическата агенция в Щатите реши да не създава своя собствена совалка. Вместо това, тя възложи на частния сектор да разработи космически кораб, способен безопасно да превозва астронавти до и от Международната космическа станция - противоречиво решение, като се има предвид, че НАСА никога досега не е възлагала разработка на космически кораб за пренос на хора на външни изпълнители. Идеята им беше, че търговските компании могат да намалят разходите и да стимулират иновациите, като по този начин НАСА ще разполага и с повече време и ресурси, за да се съсредоточи върху изследването си в дълбините на Слънчевата система.

Кога и къде е излитането?

Очаква се космическият кораб на НАСА и SpaceX да потегли в 16:33 местно (23:33 българско) време от космическия център Кенеди във Флорида. Ако лошото време попречи на полета, той ще бъде пренасочен за 30 или 31 май.

Ракетата ще излети от „Pad 39A“, исторически обект, който е бил отправна точка на множество мисии, включително първото кацане на Луната през 1969 година.

SpaceX и НАСА ще организират съвместно предаване на живо по време на излитане и ще поддържат това покритие, докато Crew Dragon не „акостира“ на космическата станция около 19 часа след старта.

Безопасна ли е такава мисия по време на пандемия?

Според НАСА, да. Астронавтите са в строга карантина заедно и се вземат допълнителни предпазни мерки, за да се запази всичко чисто.

Персоналът, който работи по мисията от Земята, ще работи на две смени в различни стаи, за да могат да бъдат почиствани, докато не са на работа.

Само няколко десетки журналисти ще могат да присъстват на старта, а космическият център на Кенеди няма да приема любители.

Кой лети в космоса?

Двама ветерани астронавти: Робърт Бенкен на 49 години и Дъглас Хърли, на 53 години. Те работят за НАСА, но са работили в тясно сътрудничество и със SpaceX и са били обучени да летят с капсулата Crew Dragon.

И двамата започват кариерата си като военни пилоти за изпитания и са регистрирали стотици часове, в пилотиране на самолети, които се движат със свръхзвукова скорост. Двамата също са летяли в предишни мисии към космоса. 

Астронавтите казаха миналата седмица, че очакват да прекарат един до три месеца в космоса. Максималната продължителност е 110 дни, според НАСА.

Какво е Crew Dragon?

Това е капсула с диаметър около 4 метра и е оборудвана със седем седалки и сензорни екрани.

Crew Dragon и астронавтите ще се качат на върха на ракетата Falcon 9 на SpaceX, който ще ги изстреля към горната част на атмосфера. След това Falcon 9 ще се отдели и ще задейства своите собствени тласкачи, за да започне маневриране към космическата станция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ