Марс ще ни доближи максимално през следващите седмици

Марс ще ни доближи максимално през следващите седмици

Марс ще ни доближи максимално през следващите седмици

Марс ще свети по-ярко в нощния небосклон през следващите шест седмици, отколкото през последните 15 години, пишат редакторите на Business Insider. Това ще стане, защото Червената планета ще приближи Земята на разстояние, на което не е доближавала от 2003 г. насам. Явлението ще се случи през юни и юли, когато нашата планета ще премине между Марс и Слънцето.

На 31 юли, когато Марс ще бъде най-ярък, той ще бъде на почти 58 млн. км от Земята, според The ​​Weather Channel. Марс ще бъде лесно видим дори и с невъоръжено око,

Планетата ще бъде едновременно в перихелий (позиция най-близка до Сънцето) и опозиция (когато Земята минава точно между Марс и Слънцето). Миналият месец в подобна позиция бе Юпитер на някакви си 759 млн. км от Земята.

Опозицията на Марс се случва на всеки две години. Последната бе през май 2016 г. Но тази година червената планета ще достигне и най-близката си точка до Слънцето в своята орбита - перихелий. Перихелий и опозиция се случват недновременно само веднъж на всеки 15 - 17 години, когато орбитите на Земята и Марс се приближават максимално, според НАСА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ