НАСА изстрелва нов телескоп, ловец на обитаеми планети

НАСА изстрелва нов телескоп, ловец на обитаеми планети

НАСА изстрелва нов телескоп, ловец на обитаеми планети

НАСА ще изстреля днес нов космически телескоп в търсене на планети в размерите на Земята, на които може да има живот, съобщава Франс прес.

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) трябва да полети в 22,32 ч. по Гринуич с ракета Falcon 9 на Space X от Кейп Канаверал във Флорида, ако метеорологичните условия позволят.

През следващите 2 години телескопът има мисия да сканира над 200 000 от най-блестящите звезди извън нашата слънчева система и да провери дали в орбитите им има екзопланети.

Както и Кеплер, първият подобен телескоп, изстрелян през 2009 г., TESS открива планетите, когато преминават пред звездата си и скриват за момент светлината. Това позволява да се определят размерът им, масата и орбитата. Според НАСА телескопът може да открие по този начин около 20 000 екзопланети, сред които петдесетина с размерите на Земята и близо 5000 двойно по-големи от нашата планета.

„Можем да открием дори планети в орбитите на звезди, които виждаме с просто око", каза един от учените в прогамата TESS, Елиза Кинтана.

Човешките същества винаги са се питали дали сме сами във вселената и допреди само 25 г. единствените планети, които познавахме, бяха осемте от нашата слънчева система. Но оттогава открихме хиляди планети в орбитата на други звезди и смятаме, че всички звезди в нашата галактика имат собствени семейства планети, коментира директорът на отдела по астрофизика в НАСА Пол Херц.

Мисията на Кеплер вече откри 2300 нови екзопланети, потвърдени и от други телескопи. TESS ще изследва 350 пъти по-голяма площ. Другият телескоп - James Webb Space Telescope, който трябва да наследи Хъбъл, и чието изстрелване предстои през 2020 г., вероятно ще може да открие следи от съществуването на живот.

"TESS е мост между това, което вече сме научили за екзопланетите, и това, което ще научим в бъдеще“, каза Джеф Волосин, директор на проекта в Центъра Годар за космическите полети на НАСА. По думите му надеждата е един ден през следващите десетилетия учените да открият потенциални условия за съществуването на живот извън слънчевата система.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ