НАСА изстреля сонда, която ще проникне в короната на Слънцето

НАСА изстреля сонда, която ще проникне в короната на Слънцето

НАСА изстреля сонда, която ще проникне в короната на Слънцето

Само след един неуспешен опит НАСА изстреля космическия апарат "Паркър", който ще проникне в короната на Слънцето, за да проследи как се движат енергията и топлината в нея.

Сондата "Паркър" ще изследва излизащите от звездата ни потоци частици, известни като слънчев вятър, предаде БТА. Те се ускоряват именно в короната и така се разпространяват в цялата Слънчева система. Тези процеси са с голямо въздействие върху Земята, но все още не са достатъчно изучени.

Автоматичният космически апарат ще се доближи до звездата повече от всички досегашни мисии. Затова за него казват, че ще "докосне" Слънцето. Той ще бъде подложен на изключително висока температура.

Температурата в слънчевата корона достига 1370 градуса Целзий, докато обичайната температура в открит космос е минус 270 градуса Целзий, уточни ТАСС. Сондата ще премине на около 6,4 милиона километра от повърхността на Слънцето, което е 7 пъти по-близо от апарата "Хелиос 2" през 1972 г. Станцията ще се окаже по-близо до звездата ни и от планетата Меркурий.

Мисията е предвидена за седем години. Очаква се сондата да се приближи до Слънцето 20 пъти на максимално разстояние. За защита от високата температура, тя ще бъде обвита със специално композитно покритие с дебелина 11,43 см.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ