НАСА създаде чип, издържащ условията на Венера

НАСА създаде чип, издържащ условията на Венера

НАСА създаде чип, издържащ условията на Венера

НАСА е разработила компютърен чип, който може да работи поне три седмици в атмосферните условия на Венера - с високо налягане и температура над 460 градуса по Целзий, съобщават сайтът Gizmodo и руската ТАСС.

Още никой не е успявал да накара електронните схеми да работят в такава среда и при такава температура толкова дълго. Това открива съвсем нов път за осъществяване на мисия до Венера, коментира инженерът от изследователския център „Глен“ Филип Нюдък.

Основният проблем са високата температура и агресивната химическа среда. Заради това вместо стандартна силициева основа, в чипа бил използван силициев карбид, а за проводника в процесора - танталов силицид.

Процесорът е издържал триседмичните тестове, пресъздаващи условията на втората планета от Слънчевата система. По време на изпитанията процесорът работил без прекъсване 521 часа при температура около 460 градуса и налягане около 95 кг на квадратен сантиметър.

За цялата история на опитите за проучване на Венера от 1961 г. от Земята са излетели 27 космически апарата (19 руски и шест американски). Последният, „Вега 2“, е бил изстрелян през 1985 г. от тогавашния СССР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ